22 Eylül 2024 Pazar

Gazeteciler yarın yine adliye mesaisinde- Yenilendi

Yaptıkları haberler ve yazdıkları yazılar nedeniyle gazeteciler yarın İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da mahkemelerde olacak.
Yaptıkları haberler ve yazdıkları yazılar nedeniyle davalar ile karşı karşıya kalan gazetecilerin adliyedeki dava mesaisi yarın yoğun. 
 
Evrensel’e açılan 2 dava Çağlayan ve Bakırköy’de bulunan iki adliyede görülecek. Gazeteci Çiğdem Toker Ankara’da Gazeteci Kibriye Evren ise Diyarbakır’da hakim karşısına çıkacak. 
 
Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması yarın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 11.20’de görülecek.
 
Polat, Dönemin Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Dönemin TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’ya ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının haberleştirilmesi nedeniyle yargılanıyor.
 
5 Temmuz 2012’de çıkan basın affıyla Polat hakkında açılan kovuşturma ertelenmiş, ancak 3 yıl içinde “Başka bir suç işlediği” iddiasıyla kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmişti.
 
Evrensel Yazarı Kamil Tekin Sürek’in ‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması ile yargılandığı davaya da yarın devam edilecek. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 09.50’de görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.
 
Gazeteci Çiğdem Toker, daha önce çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı “Tasarruf istiyorsanız metro ihalelerine bakın” başlıklı yazısı nedeniyle hakim karşısına çıkacak. 
 
Gazeteci Kibriye Evren hakkında 22 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması ise yarın Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
 
Diyarbakır merkezli 9 Ekim günü yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Gazeteci Evren “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası” ile suçlanıyor.
 
Evren hakkında hazırlanan 25 sayfadan oluşan iddianamede, gizli tanık beyanları, sosyal medya paylaşımları ve yurt dışı giriş-çıkış kayıtları suç delili olarak gösterildi.
 
22 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenene Evren’in duruşmasına çağrı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) temsilcileri, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
 
KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarından tutuklu yargılanan Hicran Urun, Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul, İhsan Yaşar, Mehmet Ali Çelebi'nin aralarında olduğu 14 gazetecinin yargılandığı dava Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek .