2 Ekim 2024 Çarşamba

Gazeteci Kaya ve Sayılğan'ın ilk duruşması görüldü

Edirne'de mültecilerin durumunu takip ettikleri sırada gözaltına alınan MA muhabirleri Naci Kaya ve İdris Sayılğan hakim karşısına çıktı. Duruşma, gözaltı yapan askerlerin dinlenilmesi için ertelendi.

Edirne Pazarkule Sınır Kapısına yönlendirilen mültecilerin durumunu takip ederken gözaltına alınan ve sonrasında haklarında "Askeri yasak bölgeye izinsiz geçiş yapmak" iddiasıyla dava açılan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Naci Kaya ve İdris Sayılğan hakim karşısına çıktı. 2 gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması Edirne 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kaya ve Sayılğan, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitinin ardından ilk olarak Sayılğan savunma yaptı. Sayılğan, mültecilerin sınır kapısına yığılmasını duyumu üzerine Edirne'ye gittiklerini ve buradaki gelişmeleri takip ettiklerini söyledi. Haber takibi yaptıkları bölgenin yasaklı alan olduğunu bilmediğini ifade eden Sayılğan, "Sınırda binlerce insan yığılmıştı. Bu durumda oranın yasaklı bölge olduğunu bilmek mümkün değildir. Kasıtlı olarak yasaklı bölgeye gitmedim" dedi.

Sayılğan, gözaltına alındığı sırada el konulan cihazlarının kendisine geri verilmesini ve beraatini istedi.

'YÜZLERCE GAZETECİ VARDI NEDEN BİZ?'
Gazeteci Kaya ise, iddianamede "sınıra gizli gelindiği" yönünde suçlama olduğunu, ancak bulundukları yerde yüzlerce gazetecinin olduğunu ifade etti. Sınır kapısına gidene kadar defalarca Genel Bilgi Taramasından (GBT) geçirildiklerini dile getiren Kaya, "Oraya gizlice değil açık açık gittik. Orada yüzlerce gazeteci vardı ve herkesin kimliklerine bakıldı. Neden biz gözaltına alındık. Suçlamalar asılsızdır. Dolayısı ile beraatimi istiyorum" diye konuştu.

Ardından söz alan avukatlar, maddi ve manevi bir suçun oluşmadığı ve müvekkillerin beraatlerini istedi. 
 
Mahkeme, Kaya ve Sayılğan'ı gözaltına alınan askerlerin ifadelerine başvurulmasına karar vererek, duruşmayı 27 Ocak 2021 tarihine erteledi.