2 Ekim 2024 Çarşamba

Gazeteci Kadri Bağdu Adana'da anıldı

İHD Adana Şubesi, IŞİD tarafından katledilen gazeteci gazeteci Kadri Bağdu'yu ölümünün 6. yılında andı. Avukat Tugay Bek, cinayetin örgütlü olduğunu ve katillerin cezalandırılmadığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 14 Ekim 2014'te bisikletle gazete dağıtımı yaptığı sırada IŞİD'lilerin düzenlediği silahlı saldırı ile katledilen Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu'yu andı. 

Heykelli Park'ta yapılan açıklamada konuşan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, gerekli ve etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirtti. 6 yıl geçmesine rağmen soruşturmanın rafa kaldırılmasının Türkiye'deki "cezasızlık hukukunun" varlığına işaret ettiğini söyleyen Öngör, "Failler kim olursa olsun hesap verilebilirliğin koşullarını yasal güvencelerle sağlamak, mağdurların adalet talebini karşılamak ve ihlallerin gerçekleşmesini engellemekle hukukun üstünlüğü ilkesi hayat bulabilir ve adaletin sağlanması mümkün olur. Mevcut hukuk düzeni içerisinde kendini yasal, yargısal, idari ve fiili her alanda dokunulmazlık mekanizmalarıyla gösteren cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil, toplumun tüm kesimlerini  olumsuz etkilemektedir" dedi.

Etkin ve sonuç alıcı bir soruşturma yürütülmesi için çağrı yapan Öngör, "Bilinmelidir ki; yaşam hakkının kutsal olduğuna inanan ve bunu her fırsatta ifade eden insan hakları savunucuları olarak bu olayda olduğu gibi yaşam hakkının ihlal edildiği, tehdit altında olduğu tüm ihlal durumlarıyla ilgili, raporlama ve tespit çalışmalarımızı sürdürerek kamuoyunu bilgilendirmeye ve yaşam hakkına saygıyı korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

AVUKAT TUGAY BEK: BİREYSEL DEĞİL ÖRGÜTLÜ CİNAYET
Ardından Kadri Bağdu'nun avukatı Tugay Bek konuştu. Bek, dosyada bir çok delil olduğuna dikat çekerek, "Kadri Bağdu'nun kişisel bir husumet dolayısıyla öldürülmediği net iken soruşturma terör şube değil, emniyet asayiş şube cinayet büro polisleri tarafından yürütüldü. Bu bile şunu gösterir: Devlet, Emniyet, Cumhuriyet Savcılığı, IŞİD'çilerin eylemine bir terör faaliyeti gözü ile bakmıyor. Yalnızca bireysel bir cinayet olarak ele alıyor. Bu cinayetler bireysel olarak ele alındığında elbette sonuç bu olacaktır. Katiller bulunamayacak, failler cezalandırılamayacaktır" dedi.

Bağdu'yu IŞİD'in katlettiğini söyleyen Bek, "Bu cinayet IŞİD terör örgütünün eylemidir. O süreç içerisinde bu terör örgütü siyasi gerekçelerle, bir takım hesaplarla korunmuştur. Failler hala aramızda gezmektedir. İnanıyoruz ki katiller bir gün bulunacak ve cezalandırılacaktır" diye belirtti.

Bağdu, saat 16.00'da Küçükoba Mezarlığı'ndaki mezarı başında anılacak.