22 Eylül 2024 Pazar

Gazeteci İdris Sayılğan tahliye edilmedi

Tutuklu bulunduğu Trabzon E Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS'le bağlanan gazeteci İdris Sayılğan, mahkeme heyetinden bir beklentisinin olmadığını söyleyerek, "Özgür basın olarak başeğemedik, eğmeyeceğiz" dedi. Sayılğan'ın tahliye edilmediği duruşma ertelendi.
KHK ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan'ın haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler ve gazetecilik faaliyetleri suç delili gösterilerek, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla yargılandığı davanın 5. duruşması, Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya, gazeteci Sayılğan SEGBİS ile bağlanırken, avukatı Barış Oflas, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, ailesi ve meslektaşları katıldı.
 
Duruşmaya; tutuklu ve tutuksuz yargılananların ailelerinden 3'er kişi ve basın çalışanları alınırken duruşmaya girenler üst aramasından geçirilerek telefonlar kapattırıldı. Duruşma, Sayılğan'ın avukatı Barış Oflas'ın AİHM başvurusunun bekletici mesele (Bir mahkemede görülmekte olan bir davanın sonuçlandırılması için başka bir mahkemede görülecek veya görülmekte olan bir davanın sonucunun beklenmesi) yapılmasını talep etmesiyle başladı.
 
Avukatın bu talebi reddedilirken, savcı mütalaa sunarak gazeteci Sayılğan ve diğer tutukluların "örgüt üyeliği" iddiasıyla cezalandırılmasını ve tutukluluk hallerinin devamını istedi.
 
'BEN GAZETECİYİM'
 
Mütalaaya karşı tutuklu bulunduğu Trabzon E Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS'le bağlanan Sayılğan, Kürtçe savunma yaptı. Sayılğan savunmasında, "İddianamemde haber ve tape kayıtları var. Bunun örgüt üyeliğiyle alakası yok. Daha önce söylediğim gibi ben gazeteciyim. Yaptıklarım gazetecilik faaliyetleridir ve böyle bir suç yok. Bahse konu haberlerim suç değildir ve bunlar örgüt üyeliği kapsamında değerlendirilemez. Ben nasıl PKK üyesi oluyorum? Ya da üyesiysem hangi kademesindeyim? Ne zaman bu örgüt üyesi olmuşum, kimden talimat almışım? İddia sahibi iddiasını ispatlamalıdır" dedi.
 
'BAŞEĞMEYECEĞİZ, YAŞASIN ÖZÜR BASIN'
 
Duruşmada ne konuşursa konuşsun bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Sayılğan, "Heyet bize inanmıyor. Heyetin davaya bakışı hukuki, ahlaki ve vicdani değil, siyasidir. Savunma için hazırlık yapmıştım; ama savunma yapmaya utanıyorum. Heyetten bir isteğim ve tahliye talebim yoktur. Bu heyetten beklentim yoktur" dedi.
 
Davanın siyasi bir dava olduğunu söyleyerek sözünü sürdüren Sayılğan, "Özgür basın olarak başeğemedik eğmeyeceğiz. Yaşasın özgür basın" diyerek savunmasını sonlandırdı.
 
'TÜRKİYE AİHM'DE YARGILANIYOR'
 
Sayılğan'ın avukatı Barış Oflas da AİHM başvuru belgesini heyete sunarak, "AİHM, İdris'in dosyasını öncelikli ele aldı. Yakında basın özgürlüğüyle ilgili bir hak ihlali kararı çıkacaktır. Başvurunun temelinde tutukluluğun adil olmadığı, uzun tutukluluk sebebiyle hak ihlali vardır. Savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, cezaevi koşulları ve duruşmada hazır edilme hakkının ihlal edildiğini dosyada belirttik. AİHM'den hak ihlali çıkmasını bekliyoruz. Biz daha önceki duruşmalarda basın özgürlüğünde Türkiye'nin gerileme durumunu anlattık. Bunun da sebebinin, yargı makamlarının verdiği kararlar ve basın özgürlüğüne yaklaşımların olduğunu söyledik. Burada İdris yargılanıyor; ama Türkiye de AİHM'de yargılanıyor" dedi.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Mütalaaya karşı savunmaların ardından kararını veren mahkeme heyeti, tutuklu yargılananların bir sonraki duruşmaya hazır edilmesini isteyerek duruşmayı 25 Ocak'a erteledi.