2 Ekim 2024 Çarşamba

Gazeteci Hayri Tunç’a ceza: Gazetecilik faaliyetine devam edeceğim

"Kürdün dişine pivaz değdi" yazılı fotoğraf paylaşımı nedeniyle hakkında "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanan gazeteci Hayri Tunç'a 1 yıl 12 ay ceza verildi. 

Gazeteci Hayri Tunç’un "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. 

Tunç, 2015-2016 yılları arasında haber  takibi yaptığı sırasında çektiği bir fotoğrafı sosyal medya platformu olan Instagram’da, "Kürdün dişine Pivaz değdi" yazısıyla paylaştı. Tunç, hakkında bu paylaşımdan dolayı hakkında dava açıldı.

Karar duruşmasında savunmasını yapan gazeteci Tunç, yaptığı işin gazetecilik faaliyeti olduğunu belirtti. Tunç, kendi çektiği fotoğrafların sosyal medya hesaplarından paylaşmasından daha doğal bir şey olmadığını, paylaşımlarda kullanılan hasttaglerin ve yazıların ise fotoğrafların daha görünür olması için olduğunu kaydetti.

Öte yandan fotoğraf paylaşımında kullandığı "Kürdün dişine pivaz değdi" sözcüğüne dikkat çeken Tunç, bunun nasıl bir propaganda olduğunu sordu. "Pivaz"ın Kürtçe bir kelime olduğunu ve sadece soğan anlamına geldiğini söyleyen Tunç, "Kürdün dişine soğan değmesinin nasıl bir propaganda olduğunu anlamadım. Soğan Kürtlerin çok tükettiği bir yiyecek maddesidir. Buradan bir ceza verilip verilmemesi mahkeme heyetinin takdirinde bir durum ancak sonuç ne olursa olsun gazetecilik faaliyetine devam edeceğim" dedi.

Mahkeme, örgüt propagandası yapmak iddiasıyla 1 yıl 12 ay ceza verdi.