19 Eylül 2024 Perşembe

Gazete dağıtımına 15 yıl hapis istemi

Gazete dağıtımı sırasında gözaltına alınıp tutuklanan Semiha Mete hakkındaki iddianame tamamlandı. Gazetelerdeki haberlerden dolayı hakkında 15 yıla kadar hapis istenen Mete'nin çalıştığı gazete için savcılık "organize bir yapı" ifadesini kullandı.
İzmir'in Buca ilçesinde 21 Ağustos 2017 tarihinde gazete dağıtımı yaptığı sırada gözaltına alınarak tutuklanan Özgürlükçü Demokrasi ve Welat gazetelerinin dağıtımcısı Semiha Mete hakkındaki iddianame tamamlandı.
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Mete hakkında "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla 6 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, Mete'ye yöneltilen "propaganda" iddiasına ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, bu suçu 5 Aralık 2015 ve 24 Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Mete'nin "Örgüt üyesi olduğu" tarih ise gözaltına alındığı 21 Ağustos 2017 olarak gösterildi.
 
İDDİANAME GAZETE HABERLERİNDEN OLUŞTU
 
6 sayfalık iddianamede, Mete'nin dağıttığı 21 Ağustos tarihli Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde yer alan haberler ve evinde bulunan bir adet Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesindeki haberler ile sosyal medya paylaşımları "Örgüt propagandası yapmak" iddiasına delil olarak gösterildi. Gazetede yer alan HDP'nin "Vicdan ve Adalet Nöbeti" haberinin yanı sıra Şengal'de ilan edilen özerklik, Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ile yapılan söyleşi, Türkiye'nin uluslararası koalisyon tarafından yapılan Telafer Operasyonu'na dahil edilmemesi haberi ve Dersim'deki orman yangınlarına ilişkin ekoloji sayfasında yer alan haberler iddianamede yer aldı.
 
Mete'nin evinde bulunan abone formu ile hesap defterindeki gelen gazete adetleri, yapılan ödemeler ve harcamalar "organize yapı" olarak değerlendirildi.
 
Mete'nin sosyal medya paylaşımlarında yer alan İstanbul Sancaktepe'de 7 Aralık 2015'de yapılan ev baskınında öldürülen Dilan Kortak için savcılık, herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen "örgüt üyesi" ifadesini kullandı.
 
Tutuklu yazar Murat Türk'ün "Böğürtlen Zamanı" kitabı da yine delil olarak iddianaye girdi.
 
Mete'nin ilk duruşması için mahkemenin gün belirleyeceği belirtildi.