3 Ekim 2024 Perşembe

Garibe'nin cinsel işkence soruşturmasında takipsizlik kararı

Kandıra Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer'in uğradığı tecavüz ve cinsel tacize ilişkin suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı. 

Kandıra Hapishanesi'nde gardiyanların sistematik cinsel, fiziksel ve psikolojik işkencesine kalan, 9 Aralık günü hücresinde katledilen tutsak Garibe Gezer'in dosyasında yeni bir gelişme yaşandı. Avukatlarının Garibe'nin tecavüz ve cinsel işkenceye uğramasına dair yaptıkları suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Garibe'nin avukatları, konuya dair İHD İstanbul Şube binasında basın açıklaması düzenliyor. Açıklamaya, Garibe'nin avukatları Jiyan Kaya, Jiyan Tosun, Veysi Eski, Beritan Kalbişen ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı.

'GARİBE MÜCADELE VERİYORDU AMA TAKİPSİZLİK KARARI ÇIKTI'
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin söz aldı. Garibe ile yaptıkları ilk görüşmede kendisine işkence edildiğini, süngerli odaya konulduğunu ve kötü muameleye maruz kaldığını aktardığını belirten Keskin, "Bazı kadınlar hayatta olmasa da ders vermeye devam ediyor. Garibe'nin doyası eğitim dosyayı gibi. 90'lar da 12 Eylül'de çok kullanılan yöntemlerdi bunlar. Ama 2005'e kadar yasada bir karşılığı yoktu. Kadınların mücadeleleri sayesinde bunlara karşı yeterli olmasa da maddeler oluştu. İstemediği bir şekilde herhangi bir cisim sokmak cinsel saldırı suçudur. Garibe bunun mücadelesini veriyordu ama dosyada takipsizlik kararı çıktı" bilgisini verdi.

Cinsel saldırıya dair verilen takipsizlik kararının vicdandan yoksun olduğunu dile getiren Keskin, "Savcı kendi elleri ile delilleri yazmış. Garibe'nin abisiyle konuşması yer alıyor ve her şeyi anlatıyor abisine. Abisi anlatma diyor ama Garibe anlatıyor her şeyi.  Bunları savcı da yazıyor dosyaya. Ama bunları değerlendirmiyor. Bizden gizlenen Garibe'nin görüntüleri anlatıyor. Savcının deliler içerisinde var" dedi.

'HUKUK TARİHİ İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR KARAR'
Keskin ayrıca Garibe'nin soruşturma dosyasına, konu ile alakası olmayan "seri katil" olarak bilinen Durmuş Anuçin'in bulduğunu iddia ettiği mektuba atıfta bulunulduğunu ve Garibe'nin söylemlerinden ziyade bu mektupta yer alan iddialar ile Garibe'nin söylemlerinin çürütülmeye çalışıldığını aktardı. Keskin devamında, "Bunu delile koyacak kadar insanlıktan uzak bir savcı. Biz bu karara itiraz edeceğiz. Bu hukuk tarihi için utanç verici bir karardır" ifadelerini kullandı.

Savcıdan süngerli odayı gidip incelemesini istediklerini ancak savcının bunu yapmak yerine kovuşturma dosyasına takipsizlik kararı verdiğini dile getiren Garibe'nin avukatı Jiyan Tosun da "Bu karar kabul edilemez. Bu hafta içerisinde itiraz başvurumuzu yapacağız" diye konuştu.

'SAVCININ ODASINA GİRMEMİZE İZİN VERİLMEDİ'
Kandıra Hapishanesi'ne gittiğini ve takipsizlik kararından sonra dosyadaki delillere ulaşabildiklerinin altını çizen Beritan Kalbişen de "En önemli deliller olan kamera kayıtları kamera görüntülerini, ses kayıtlarını ve belgelerin verilmesini istedik. Bunların hepsini verdiklerini söylediler daha sonra kontrol ettiğimde verdiklerinin içinde sadece bilirkişi ve ses kayıtları olduğunu gördüm. Onlara kamera kayıtlarının olmadığını söyledim. Bu sırada sürekli savcı ile temas halindeydiler. Savcının odasına girmeme izin verilmedi yani bir şeylerin kaçırılmaya çalışıldığı belliydi" dedi.

Görevlilerin görüntülerin içinde olduğu CD'nin kırıldığı ve tutanak tutmayı unuttukları bilgisini verdiğini söyleyen Kalbişen, "Bu önemli dosyanın CD'sinin kırılması manidar. Görüntülerin örneğini istedim örnek yok dediler. Delillere ulaşmaya çalışırken yıldırmaya çalıştılar. Daha sonra müfettişe gönderdikleri örneği verdiler. Verdikleri görüntüler 2 dakikalık görüntüler" dedi.

'SAVCI DENİZ TEPELİ'YE KÖTÜ DAVRANIYOR'
Garibe'nin 9 Aralık'ta hayatını kaybettikten sonra taciz ve cinsel saldırı dosyasına başkan savcının hızlanmaya başladığını söyleyen Veysi Eski de şu bilgileri verdi: "Savcı tanık olan Deniz Tepeli'nin ifadesini alıyor. Deniz Tepeli ölüm ve cinsel saldırı suçuna dair ifade vermek istiyor. Savcı Deniz Tepeli'ye kötü davranıyor. Deniz'in soru sormasına dahi izin veremiyor. Deniz bu şartlarda ifade veremeyeceğini söylüyor. İki satır ifade veriyor. Daha sonra savcı Deniz'in ifadesine başvurmadan hızlı bir şekilde kovuşturmaya yer olmadığını söylüyor. Garibe'ye en yakın tanığın ifadesi alınmadan bu kovuşturmaya yer olmadığına karar veriliyor. Deniz Tepeli ifade vermek için 5 gün açlık grevi yapıyor. Bizler itiraz edeceğiz ama Kandıra hapishanesinde aynı Garibe'nin durumunda olan mahpuslar var. Seher Orçu, Hüsna Kılıç tek başına hücrede kalıyor."

İdare ile görüşüp hassas davranmaları gerektiği konusunda uyardıklarını söyleyen Eski, "15 Temmuz'dan sonra ağırlaştırılmış müebbet dahi olsa mahpusların bir arada tutulmasında engel yok. Deniz ve Resmiye tanık olmasına rağmen idare geri adım atmıyor, onları tek başına tutmaya devam ediyor. Kamuoyunun bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Yaşanan olaylarda gördük tecrit öldürüyor. Bu müvekkillerimize aynı şey olabilir. Deniz'in psikolojisi çok kötü. Ölümü ilk fark eden kişi Deniz. Deniz, Garibe'nin sesini duydum diyor. Soruşturma dosyasında Deniz'i dinleteceğiz. Ölüme giden süreçte yaşanan ihmalleri Deniz'in ve Resmiye'nin ifadesi çıkartacak" diye konuştu.