3 Ekim 2024 Perşembe

Garibe'nin avukatları 'cinsel saldırıya takipsizlik' kararına itiraz etti

Hapishanede gardiyanların tecavüz saldırısına uğrayan ve katledilen Garibe Gezer'in "cinsel saldırı"ya karşı yaptığı suç duyurusuna ilişkin takipsizlik kararı verilmesine avukatları itiraz etti. Avukatlar, itiraz dilekçesini Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde cinsel saldırı ve işkenceye maruz kalan, 9 Aralık günü ise katledilen Garibe Gezer'in avukatları, hapishane görevlileri hakkında "nitelikli cinsel saldırı", "işkence", "zor kullanma yetkisinin aşılması" ve "görevi ihmal" suçlarından, doktor İsmail Ülker hakkında da "görevi kötüye kullanma" suçundan yaptıkları suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlanmasına itiraz etti.

Garibe'nin avukatları Eren Keskin, Jiyan Kaya ve Jiyan Tosun, takipsizlik kararına ilişkin Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundukları itiraz dilekçesinde, "Hukukun temel prensipleri, iç hukukta dayanak yaptığımız yasa maddelerinin içeriği, uluslararası sözleşmeler düşünüldüğünde hukuk vicdanı ve hukuk tekniğinden yoksun hatta 'ölünün hatırasına saygısızlık' içerecek boyutlarda son derece 'sorunlu' bir karardır" diye belirtti.

Garibe'nin 4 Ekim 2021 tarihinde yaptığı suç duyurusunda, 21 ve 25 Mayıs ile 7 Haziran tarihlerinde görevli gardiyanların fiziki, psikolojik şiddetine ve tecavüz saldırısına uğradığına ilişkin sunduğu dilekçeyi hatırlatan avukatlar, Garibe henüz hayattayken ifadesinin alınmadığına dikkat çekti.

Garibe'nin Adli Tıp Kurumu 2'inci İhtisas Kurumu'na sevk kararı alındığını hatırlatan avukatlar, "Uzman doktor Semih Yıldırım imzalı Kocaeli Adli Tıp Şube Müdürlüğü raporunun içeriğine bakıldığında Garibe Gezer'in hekim huzurunda suç duyurusu dilekçemizde yazılan tüm şikayetleri, İşkence ve Cinsel Saldırı fiillerini son derece net cümlelerle anlattığı görülmüştür. Ancak sayın savcı, söz konusu raporun içeriğini değerlendirme kapsamına almamıştır" diye kaydetti.

Garibe'nin ölümünün ardından dosyaya gizlilik kararı konulduğunu ve soruşturma sonucuna kadar toplandığı iddia edilen delillerin kendilerinden 'kaçırılmaya' çalışıldığına işaret eden avukatlar, kamera görüntülerinin tamamının kendilerinden gizlendiğini belirtti. Kısıtlı süreli sunulan kamera görüntülerinde Garibe'nin kadın ve erkek gardiyanlar tarafından yerde sürüklendiğinin görüldüğünü kaydeden avukatlar, işkence ve tecavüz saldırısının ardından 'süngerli oda' işkencesine maruz kaldığını hatırlattı.

Savcının lehe olan delilleri 'taraflı' ve hukuk vicdanından yoksun bir biçimde değerlendirdiği tespitinde bulunan avukatlar, Garibe Gezer'in yaşadıklarına ilişkin ceza soruşturması başlatılması için gösterdiği çabayı hatırlatarak, tanık tutsaklar ve Garibe'nin ablasının ifadesinin alınmamasına tepki gösterdi.

Garibe'nin ölümünün ardından dosyaya 'gizlilik' kararı konularak kendilerinden kaçırıldığını ve 19 gün sonra da kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini anımsatan avukatlar, görüntülerin yer aldığı CD'lerin bilinçli bir şekilde kırılarak delillerin karartıldığına işaret etti.

Dosyaya "seri katil" olarak bilinen Durmuş Anuçin isimli bir tutuklunun siyasi kadın tutsakları zan altında bırakacak mektubunun dosyaya eklenmesine de tepki gösteren avukatlar, "Savcılık makamının yazdığı kararın usule, yasaya ve uluslararası hukuka aykırı nitelikler taşıdığından bozularak, soruşturmanın devamı yönünde karar verilmesi"ni talep etti.