21 Eylül 2024 Cumartesi

Franco dönemindeki çalıntı bebekler davasına zaman aşımı zırhı

İspanya'da diktatör Franco döneminde binlerce bebeğin ailelerinden çalınması vakalarına karşı açılan ilk davada, sanık doktor suçlu bulunsa da zaman aşımı nedeniyle ceza almadı.
İspanya'da diktatör Francisco Franco döneminde doktor Eduardo Vela, binlerce bebeği ailelerinden çalarak başka ailelere vermekle suçlanıyordu.
 
O bebeklerden biri olan 49 yaşındaki Ines Madrigal, doğduğunda kendisini annesinden alıp başka bir kadına vermekle suçladığı doktor Eduardo Vela hakkındaki Madrid Mahkemesi'ne dava açmıştı.
 
Savcı, Madrigal'ı doğduktan kısa bir süre sonra çalıp başka bir aileye verdiğini belirttiği doktor hakkında toplam 11 yıl hapis cezası istedi. Ancak mahkeme Vela'yı suçlu bulsa da zaman aşımı nedeniyle ceza verilemeyeceğine hükmetti. Ines Madrigal'ın avukatı, gazetecilere yaptığı açıklamada karara itiraz edeceklerini söyledi.
 
Madrid'de çalınan bebekler davasının görüldüğü mahkeme önünde kadınlar, binlerce vaka üzerinden zaman aşımının kaldırılıp hukuki sürecin başlatılmasını, adaletin yerini bulmasını talep etti.
 
1969 yılında Eduardo Vela'nın görev yaptığı Madrid'deki bir klinikte doğan Madrigal, biyolojik annesinden alınarak çocuk sahibi olamayan bir kadına verilmişti. Gerçek annesinin kim olduğunu hala öğrenemeyen ve şimdi 49 yaşında olan kadın, 2010'da binlerce 'çalıntı bebek'ten biri olduğunu öğrenmişti.