6 Ekim 2024 Pazar

'Ferman'ın özrü kabul edilemez, derhal istifa etsin'

Beykent Üniversitesi Rektörü Ferman'ın, enflasyonu engelli çocuklarla örneklemeye yönelik ayrımcı konuşmasına tepki gösteren ÖDEF, Ferman'ın özür dilemesinin yeterli olmayacağını kaydetti ve derhal istifasını istedi. 

Özgürlükçü Demokratik Engelli Forumu (ÖDEF), bir televizyon kanalının "ekonomik kriz ve enflasyon" konusunun tartışıldığı ekonomi programına katılan Beykent Üniversitesi Rektörü Murat Ferman'ın; enflasyonu engelli çocuklarla örneklemeye yönelik ayrımcı konuşmasına ilişkin online açıklama yaptı. 

Enflasyonla engelli çocuk arasında kurulan bağın ne akılla, ne mantıkla ne de bilimle izah edilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, "Kuşkusuz; yapılan bu değerlendirme, toplumların, engellilere yönelik ayrımcı tutum, uygulama ve yaklaşımlarının tarihsel birikimini yansıtan bir dışavurumudur. Engellileri içinde yaşadığı toplumdan ayrıştıran eylem ve söylemler; ulusal ve uluslararası hukuk düzenlemeleriyle yasaklansa da tıpkı dünyada olduğu gibi bu durum ülkemizde de değişmez bir gerçeklik gibi yinelemektedir. Bunun nedeni engellilik konusundaki toplumsal algıyı yönlendiren bilinçaltı kirliliğidir. Dolayısıyla yaşanan olay bu anlamda ne ilktir ne de son olacaktır. Engellilere yönelen, ayrıştırıcı,ötekileştirici, dışlayıcı ve aşağılayıcı davranışların sonlanmasının bir tek yolu vardır; o da toplumsal mücadeledir" denildi.

Engellilerin yaşadıkları izolasyon ve tecridin kırılmasında bilimin kolaylaştırıcı rolüne inandığı vurgulanan açıklamada, "Bu derin üzüntü ve hayal kırıklığını onarmanın yolu günah çıkarma kabilinden bir özür olamaz. Ulusal ve uluslararası mevzuatta  düzenlenen ayrımcılık yasağının kağıt üzerinde kalmaması ve engellilerin ve ailelerin onur ve saygınlıklarının üzerine düşürülen bu gölgenin kaldırılması için, ne gerekiyorsa yapılmasını ivedilikle istiyoruz. Muhatabın derhal istifa etmesini, bu olmuyorsa görevden alınmasını ve gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.