2 Ekim 2024 Çarşamba

'Farklı anadil ve kültürlerin önündeki engeller kaldırılsın'

21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin düzenlenen basın toplantısında Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, farklı anadil ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını istedi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında açıklama yaptı. Eğitim Sen Genel Merkezi'nde yapılan açıklamaya sendika üyeleri katıldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını talep etti. UNESCO verilerine göre, dünyada yaklaşık 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dil konuşulduğunu hatırlatan Kurul, bu dillerin 40'nın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kurul,  UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlasına göreyse Türkiye'de 18 dil yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında olduğunu ifade etti.

'ÇOCUĞUN BİLDİĞİ TEK DİL ANADİLİDİR'
Çocuğun gelişiminde aile yaşantısının belirleyici olduğunu kaydeden Kurul, okul öncesi dönemde çocuk konuşma dili olarak tek dil bildiğini ve bu dilin çocuğun anadili olduğunu söyledi. Çocuğun ana dilinden farklı bir dille karşılaştığı, çevresiyle daha sağlıklı ilişkiler kurmaya başladığı dönemin 2-6 yaş arası olduğunu söyleyen Kurul, "Çocuğun bu iletişim araçlarında kullanılan dili bilmemesi, ne anlatılmak istendiğini algılayamaması kendi kişiliğinde oluşacak çatışmanın ilk belirtisidir. Çünkü okul öncesi yıllar, çocuğun psikolojik ve sosyal dünyasının merkezidir" ifadelerini kullandı.

'ANADİLİN ENGELLENMESİ ÇOCUKLARI ÇOK GERİDE BIRAKACAK'
Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan çift dilli eğitim programlarında iki dilin birbirini besleyebileceği ve iki yönlü zenginleştirdiğinin gözlemlendiğini kaydeden Kurul, "Anadilde eğitim çocuğun ikinci dili öğrenmesini kolaylaştırmakta, ikinci dili öğrenmek de anadili geliştirmektedir. Anadilinde eğitim alabilen çocukların okuma, yazma, düşünme ve ifade becerilerinde olumlu gelişmeler kaydettiği bilinmektedir. Her şeyden önce anadili eğitiminin engellenmesi ve çocukların, onlar için çok yeni olan bir dilde eğitime zorlanması, çocukları çok gerilerde bıraktıkları bir yerden yeniden başlamaya mahkum etmek anlamına gelmektedir" dedi.

Kurul, "21 Şubat Dünya Anadili Günü'nde milyonlarca çocuk kendi anadilini kullanamadığı, anadilinde eğitim görmediği için başta eğitim süreçleri olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında mağduriyet yaşamaktadır. Her bireyin kendi ana dilini öğrenmesi ve bu dilde eğitim almasının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Tüm dünya ve Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü'nü kutluyor, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.