2 Ekim 2024 Çarşamba

'Evlerimiz rant için yıkıldı'

Çekmeköy ve Kağıthane'de kentsel dönüşüm ve dere ıslahı projeleriyle evleri yıkılan 4 aile, İmar Barışı ile kayıt altına alınan evlerinin hukuksuz bir şekilde rant için yıkıldığını belirtti.

İstanbul'un Çekmeköy ve Kağıthane ilçelerinde kentsel dönüşüm ve dere ıslahı nedeniyle evleri yıkılan 4 aile, İnsan Hakları Derneği (İHD)  İstanbul Şubesi'nde açıklama yaptı.

İHD yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında, İmar Barışı'nda kayıt yapmalarına rağmen evlerinin yakıldığını belirten ev sahipleri, hukuksuzluklara dikkat çekti.

AMAÇ ISLAH DEĞİL RANT
Çekmeköy ilçesinde yapımı devam eden dere ıslahı projesi nedeniyle evleri yıkılan Tolga Kara, 2018 yılında başlayan yıkıma karşı verdikleri mücadele sonucunda "yıkımı durdurma" kararının alındığını, ancak daha sonra kararın iptal edilerek yıkıma devam edildiğini söyledi. Kara, projenin dere ıslahıyla alakalı olmadığını, esas nedeninin bölgeye yapılan bazı siteler için yeşil alan ve rant alanı açmak olduğunu dile getirdi.

Evleri yıkılanlardan Hülya Duman, yıkımın tamamen hukuksuz olduğunu belirterek, rant amaçlı gerçekleştirilen proje nedeniyle evlerinden olduklarını söyledi.

Kağıthane ilçesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında evi yıkılan Bezar Sağ, evinin haksız ve hukuksuz bir şekilde, çok sayıda polis ve zabıta ekibi eşliğinde yıkıldığını söyledi. 30 yıldır yaşadıkları evin yıkılmasıyla kirada kalmaya başladıklarını belirten Sağ, maddi durumları kötü olduğu için zor zamanlar yaşadıklarını kaydetti. 

İMAR BARIŞI KAYDINA RAĞMEN YIKILDI
Çekmeköy ilçesindeki dere ıslah projesi kapsamında evi yıkılan Kemal Duman yıkımın hiçbir hukuki yönünün olmadığını, tamamen bazı kesimlere rant sağlamayı hedeflediğine değindi.

Evleri yıkılanlara 20 ile 30 bin TL civarında enkaz bedeli ödendiğini aktaran Duman, İmar Barışı sürecinde kayıt yaptıklarını ancak buna rağmen yıkımın gerçekleştirildiğini kaydetti.