KADIN
Ev işlerinin yıllık cirosu Apple'ın yıllık cirosunun 43 katı
Oxfam raporuna göre eğer tüm dünyada ücretsiz ev işleri tek bir şirket tarafından yapılsaydı, bu şirketin yıllık cirosu 10 trilyon dolara ulaşırdı. Bu ciro da Apple şirketinin yıllık cirosunun 43 katına denk gelmekte.
Doğruluk Payı, erkeklerin kadınlardan daha fazla kazandığını ve gelir dağılımındaki eşitsizliği yazdı. Oxfam International'ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı "Küresel Eşitsizlikler Raporu"na göre erkekler kadınlardan yüzde 50 oranında daha fazla servete sahip. Benzer başka bir istatistiğe göre ise küresel ölçekte kadınlar erkeklerden yüzde 23 oranında daha az kazanıyor.
KADINLAR ERKEKLERİN KAZANCININ YÜZDE 81'İNİ ALIYOR
Prof. Ayşe Buğra'nın yazısına göre, 2015'te bir erkek vatandaşın milli gelirden aldığı pay 100 birim iken, aynı dönemde bir kadının cebine 39,3 birim gelir girmekte. BM'nin hazırladığı "İnsani Kalkınma Raporu"nun 2018 versiyonuna göre ise bu oran 2017'de yüzde 45,3'e yükselmiş. TÜİK ücret verilerine göre ise 2014 yılında üniversite mezunu kadınlar, aynı eğitim seviyesindeki erkeklerin kazandıkları (yıllık) gelirin yüzde 81'ini alabiliyorlardı.
EV İŞLERİNİN YILLIK CİROSU 10 TİRİLYON
Oxfam raporuna göre eğer tüm dünyada ücretsiz ev işleri tek bir şirket tarafından yapılsaydı, bu şirketin yıllık cirosu 10 trilyon dolara ulaşırdı. Bu ciro da Apple şirketinin yıllık cirosunun 43 katına denk gelmekte. Dolayısıyla ücretsiz ev içi emeğin piyasa değerinin büyüklüğü oldukça çarpıcı bir şekilde ifade edilmiş. TÜİK'in iş gücüne dahil olmama nedenlerini araştıran istatistiklerine göre, iş gücüne dahil olmayanların yaklaşık yüzde 40'ı ev işleriyle meşgul olduğunu belirtmiş. TÜİK'in "Zaman Kullanımı Araştırması"na göre ev ve aile bakımına kadınlar günde 4,17 saat ayırırken, erkeklerin sadece 51 dakika ayırıyor olduğu düşünülürse, ev işleriyle meşgul olduğu için iş gücüne dahil olmadıklarını söyleyenlerin çok büyük bölümünün kadın olduğu fark edilebilir. Türkiye'de iş gücüne katılım oranının da erkekler için yüzde 72, kadınlar için ise yüzde 32,5 olması da bu durumu destekler nitelikte. Nitekim, erkeklerde istihdam oranı yüzde 65,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 28'de kalmış durumda.
İŞSİZLİK ARTIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "2009 yılından bu yana yaklaşık 10 milyon yeni istihdam oluşturuldu" iddiasında bulundu. TÜİK tarafından yayınlanan yıllara göre işgücü istatistiklerine göre, 2009 yılında 15 ve üstü yaştakiler ele alındığında Türkiye'de toplam işgücü 24.7 milyon kişi iken toplam istihdam edilen kişi sayısı ise yaklaşık 21.3 milyon oldu. 2009 yılından 2018 yılına kadar her yıl artış gösteren Türkiye'nin istihdam sayısı, TÜİK tarafından en son açıklanan rapora göre Kasım 2018'de 2009 yılına göre yüzde 33'lük bir artış göstererek yaklaşık 28,3 milyon kişi oldu. 2009 yılında 3.5 milyon olan Türkiye'deki işsiz sayısı ise Kasım 2018'de ise yaklaşık 4 milyon oldu.