19 Eylül 2024 Perşembe

ESP Genel Başkanı Otlu tahliye edilmedi

Tutuklu bulunduğu cezaevinden bugünkü ilk duruşmasına katılan ESP Genel Başkanı Otlu, hakkındaki suçlamalara ilişkin, "Bir kadın şehidin cenazesine katılmaktan onur duyuyorum" dedi. Mahkeme, Otlu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Çiçek Otlu, Dersim'de çıkan bir çatışmada hayatını kaybeden MLKP/KKÖ savaşçısı Berfu Dilan Canbay'ın cenazesini almak için ailesi, avukatları ve Dersim milletvekillerinden oluşan bir heyette yer aldığı için tutuklandığı davanın ilk duruşmasında hakim karşısına çıktı.


3 avukat sınırlamasının getirildiği davanın ilk duruşmasına Otlu, SEGBİS yöntemiyle katıldı. Tunceli Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, ESP MYK üyeleri, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyeleri, EMEP, İHD üyeleri izledi.

'BİR KADIN ŞEHİDİN CENAZESİNİ ALMAK BOYNUMUN BORCUDUR'
Bir kadın şehidin cenazesine katılmaktan onur duyduğunu vurgulayarak savunmasına başlayan Otlu, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine yönelik gerçekleşen ırkçı-faşist saldırıya dikkat çekti ve bu saldırganların serbest bırakıldığını hatırlattı.

Otlu savunmasına şöyle devam etti: "Şehit düşmüş bir kadının cenazesini alıp ailesine teslim etmekten onur duyuyorum. Cenazeyi almaya giderken jandarma yol için yönlendirme yaptı ve dönüşte cenazeyi yine jandarma teslim aldı. Devletin haberi, bilgisi olan bir süreçten dolayı yakalandım, gözaltına alındım ve tutuklandım. ESP Genel Başkanı'yım ve bu cenazeyi almayı boynumun borcu olarak biliyorum. Ve sosyalist bir kadın olarak ona bir veda konuşması yaptım. Yaptıklarım bunlardır. Sosyal medya paylaşımlarım soruluyor. DAİŞ barbarlarının yaptığı katliamlara karşı, kadınlara tecavüzü savunan DAİŞ'e karşı dövüşen ve o topraklarda şehit düşen kadınlar için twit attım. Bunu onur olarak kabul ediyorum."

Ev baskını sırasında evinde bulunan Abdullah Öcalan kitaplarının da dosyada "delil" olarak yer aldığını hatırlatan Otlu, "Evimde bulunması bir suç değildir. Ben bir siyasetçiyim kitap okumayı kendime görev biliyorum" dedi.

Katledilen kadınlara dikkat çeken ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu, savunmasında son olarak şunları söyledi: "Bu ülkede sosyalist düşüncelere, kadın özgürlük mücadelesine inanıyorum. Her gün yüzlerce kadın işkenceye, şiddete uğruyor. Bunlardan en sonuncusu da Helin'dir. Benim sosyal medya hesaplarım tartışılıyor ama Helin gibi gencecik bir kadın, sokak ortasında katlediliyor. Her isteyen sosyal medyadan silah alabiliyor. Önce bunların araştırılması ve suç teşkil etmesi gerektiğini düşünüyorum."

Otlu'nun savunmasının ardından duruşma Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Can Tombul'un savunmasıyla devam etti.

Savcı, Otlu'nun tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme, savcılık talebi doğrultusunda Otlu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi, duruşmayı, 26 Ocak 2018 tarihine erteledi.