20 Eylül 2024 Cuma

ESP: Çerkes halkının yanındayız

Çerkes soykırımı ve sürgününün 160. yılında Türkçe ve Adigece açıklama yapan ESP Genel Merkezi, soykırım, inkar ve asimilasyona karşı mücadele yürüten Çerkes halkının yanında olduklarını belirtti. ESP, "21 Mayıs 1864'te Çarlık Rusya'sından Osmanlı'ya sürgün edilen ve soykırıma uğrayan Çerkes halkının yanındayız. Unutmadık, unutturmayacağız" ifadeleri kullanıldı. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, Çerkes sürgünü ve soykırımının 160. yılında Türkçe ve Adigece açıklama yaptı. ESP, Çerkes yas gününde Çerkes halklarının soykırım, inkar ve asimilasyona karşı mücadelelerini desteklediklerini söyledi. 

Açıklamanın Türkçesinde, halklar hapishanesi olan Rus Çarlığının Çerkes halkını Ruslaştırmak için 300 yıl boyunca saldırdığı, Çerkeslerin yurtlarını ele geçirmeye, onları asimile etmeye çalıştığı hatırlatılırken, "Rus Çarlığının savaşı kazanmasıyla 21 Mayıs 1864 tarihinden başlayarak 20 yıla yakın bir süre Çerkes coğrafyasındaki halkları köy köy sürgüne gönderdiler, direnenleri topluca katledip soykırıma yöneldiler. Bu sürgünler sırasında binlerce Abhaz, Ubıh vs. Soçi üzerinden Osmanlı topraklarına taşıma bahanesiyle Karadeniz'de katledildiler" denildi.

160 yıllık sürgün ve soykırımı, başta Çerkes halkları olmak üzere direnen dünya halklarının yas ve mücadele günü olarak andıklarını dile getiren ESP, "Dün Çerkes halklarına karşı yapılan imha ve asimilasyon bugün Filistin, Kürt, Tamil halkları başta olmak üzere devam ediyor. Dünyanın birçok yerinde halklar imha, inkar ve asimilasyona karşı mücadeleyi sürdürüyorlar. Şimdi halkların eşitlik ve özgürlüğü mücadelesini büyütmek en temel görevidir. Devrimci sosyalistler olarak 160 yıllık Çerkes yas gününde Çerkes halklarının bu büyük acısını paylaşıyor, soykırıma, inkar ve asimilasyona karşı mücadelesini destekliyoruz. 21 Mayıs 1864'te Çarlık Rusya'sından Osmanlı'ya sürgün edilen ve soykırıma uğrayan Çerkes halkının yanındayız. Unutmadık, unutturmayacağız" ifadeleri kullanıldı. 

ADİGECE AÇIKLAMA
Açıklamanın Adigecesi şöyle: "Накъыгъэм и 21 махуэм илъэс 160 хуа Кавказ жылагъуэм я хэку гъэбгынэнымрэ лъэпкъгъэкуэдымрэ теухуа щыгъэ-щэж махуэр зыщӀомыгъэгъупщӀэ ящӀомыгъэгъупщӀэ!

"Лъэпкъхэм я тутнакъэщ хъуа Урыс Пащтыхьыгъуэр, Кавказ лъэпкъхэр Урыс ящын папщӀэ илъэс 300-рэкӀэ зауэ къарищӀылъащ, я хэкур яубыду псори хагъэпсыхьыным иуж итахащ. 1864 гъэм Накъыгъэ мазэм и 21 махуэм, Урыс Пащтыхьым Кавказ щыналъэр щиубыда махуэм щыщӀэдзауэ, ис лъэпкъуухуар къуажэ къуажэурэ я щыпэхэр ирагъэбгынэщ, къапэувахэри зытыраукэри а лъэпкъхэр ягъэкуэдыным иужь ихьэщ. А лъэхъанэ бызэджэм зи хэкур зырагъэбгынэ Кавказ лъэпкъхъэм щыщ цӀыху минхэр хы ФӀыцӀэ и Ӏуфэм къухь екӀуэлъэпӀэхэм къекӀуэлъэ къухьхэм иракъуэурэ Усманлы Пащтыхым и щӀыналъэм я щэн щыхьэущыгъуэкӀэ хы ФӏыцӀэм траукӀыхьэщ.

"160 илъэс ипэ хэку гъэбгынэмрэ, лъэпкъ гъэкъудым пэува Кавказ лъэпкъхэмрэ дунэйпсо жылъагъуэхэмрэ щыгъуэ-щэж икӀи бэнэныгъэм и махуэууэ ядауэё нобэ зэущэхэр, Ӏухугъэхэр ирагъэкӀуэкӀыри, мы лъэхьэнэ бзаджэр ягу къагъэкӀыж. Дыгъуасэ Кавказым щыпсэу лъэпкъхэм ящхьэ къырикӀуа тхьэмыщкӀэгъэр нобэ псом хуэмыдэу Палестин, Курд, Тамил лъэпкъхэр ипэ кӀищӀыу кӀэ игъуэтакъым. Дунейм щӀыпӀэ зэмылъэужьыгъуэхэм щыпсэу лъэпкъхэм, мыдэныгъэмрэ ассимиляцэмрэ пэувын папщӀэ бэнэныгъэр ирагъэкӀуэкӀыр. Иджы; зэхъуэдэныгъэмрэ щхьэхуитыныгъэм къыпэувхэм ебэныныр гъэиныныр дунейпсо жылэхэм япщэ илщ, Дэ зэхъуэкӀыныгъэ социалистхэм илъэс 160 хуа щыгъуэ-щэж махуэм, Кавказ жылэм ящхьэ къырикӀуа ягукъеущхуэр ядыдогуэщ, лъэпкъ гъэкудымрэ, хэку гъэбгынэмрэ, мыдэныгъэмрэ, ацимылъэцемрэ пэувын папщӀэ ирагъэкуэкӀэ бэнэныгъэр ядыдоӀыгъ,"