2 Ekim 2024 Çarşamba

ESP: 12 Mart'ta Gazi'ye, alanlara, faşizme karşı yürümeye

ESP, Gazi ayaklanmasının yıldönümüne ilişkin açıklamasında, 12 Mart'ta alanlarda buluşma, Gazi şehitlerini anma, katliamcılardan hesap sorma çağrısında bulundu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 12 Mart 1995 tarihinde Alevi emekçilerin yaşadığı Gazi Mahallesinde 3 kahvehanenin eşzamanlı taranmasının ardından katillerden hesap sormak için başlayan ayaklanmada 17 kişinin katledilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Gazi katliamının, 1990'lı yıllardaki Alevi uyanışının işçi sınıfı isyanıyla buluşmasının engellenmesi amacı taşıdığı vurgulanan açıklamada, "Faşist rejimin hesabına göre; Aleviler camiye yürüyecek, sahte bir Alevi-Sünni çatışması tertiplenecektir. Ancak hesap tutmaz. Devrimciler camiye yönelen kitleyi saldırının üssüne, siyasi sorumlularına yönlendirir. Gazi karakoluna yönelen kitle her araç ve biçimle katliam saldırısına karşı savaşır" denildi.

Gazi katliamının ardından komünistlerin öncülüğünde başlayan ayaklanmanın devletin planlarını boşa düşürdüğüne dikkat çekilen ESP açıklamasında, direnişin İstanbul'un farklı emekçi semtlerine yayıldığı, çok sayıda kentin yasaklı meydanlarında katliama karşı kitlesel protesto gösterileri düzenlendiği, emekçilerin her yeri ayaklanmanın birer mevzisine dönüştürdüğü hatırlatıldı.

1 Mayıs Mahallesi halkının Gazi katliamının ardından ayaklandığı anımsatılan açıklamada 15 Mart günü kontrgerillanın devreye girerek halkın üzerine ateş açtığı ve 5 emekçinin katledildiği hatırlatıldı.

Gazi ve 1 Mayıs mahallelerinde gerçekleştirilen katliamın sorumlularının, tüm itiraf ve kanıtlara rağmen cezalandırılmadığı, adalet mücadelesinin önüne geçmek için açılan göstermelik yargılamalarla sorumlular aklandığı vurgulanan ESP açıklamasında, "Gazi'de faşizme karşı ayaklanan emekçi halkı cezalandırmak için devrimciler ve komünistler hedef alındı. Ayaklanmanın komutanı Hasan Ocak 21 Mart 1995 yılında kaçırılarak, kaybedildi; işkence ile katledilen bedeni 17 Mayıs 1995 tarihinde bulundu. Komünistler gözaltında kaybetme saldırısına kayıplar kampanyası ve Cumartesi mevzisi ile yanıt verdi, yeni bir adalet mücadelesi yükseltildi" ifadelerine yer verildi.

Gazi katliamının 27. yılında da adalet çığlığını sürdürme, Dersim, Maraş, Sivas, Roboski, Suruç, Ankara ve sayısız katliamın sorumlularının yargılanması için birleşik adalet mücadelesini büyütmenin önemine vurgu yapılan ESP açıklamasında şu çağrıya yer verildi: "Gazi ayaklanması 27. yılında da gerici iç savaş provokasyonlarına, faşist saldırılara, emekçi halkımız arasında yaratılmaya çalışılan gerici ayrıştırmalara karşı eşitlik, adalet, özgürlük için eyleme, birleşik direnişle faşizmin üstüne yürümeye çağırıyor.

"27. yılda da faşist ablukalara, baskılara karşı ayaklanmanın izlerine basarak, Gazi komutanı Hasan Ocak'ın izinden yürüyerek adalet mücadelemizi, faşizme karşı direnişimizi büyütüyoruz.

"İşçi sınıfı ve emekçi halkımızı faşizme karşı Gazi ruhuyla 12 Mart'ta alanlarda buluşmaya çağırıyoruz."