2 Ekim 2024 Çarşamba

Eskişehir'de Polen Gençlik Kültür Evi açıldı

Düş yolcularından Polen'in adını alan Polen Gençlik Kültür Evi, Gezi şehidi Ali İsmail'in, Suruç şehidi Alper Sapan'ın ve komünistlerin mücadele yürüttüğü Eskişehir'de açıldı. Konuşmalarda, 33'leri Suruç'a götüren nedenlerin haklılığının bugün bir kez daha gözler önüne serildiğinin altını çizildi ve düş yolcularının yarım kalan düşlerinin tamamlanacağının sözü yinelendi. 

20 Temmuz 2015'te gerçekleşen Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusundan Polen Ünlü anısına Eskişehir'de Polen Gençlik Kültür Evi açıldı. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Okan Danacı, Hakların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkevleri üyeleri ve çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşen açılış, Suruç şehitleri başta olmak üzere devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. 

ÇELEBİ: YOLDAŞLARI OLARAK 33'LERİN DÜŞLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Açılış konuşmasını yapan Polen Gençlik Kültür Evi'nden Sinem Çelebi, kültür evinin kolektif bir emeğin ürünü olduğunu belirtti. Suruç katliamını hatırlatan Çelebi, 33'lerin mücadele hayatından kısa kesitler aktardı. 33 düş yolcusunun düşleri olduğunun altını çizen Çelebi, "Ezilen halklar arasında köprü kurmak için yola çıkmışlardı. Kadın devrimine dokunabilmek, çocuklara oyun parkı, kütüphane inşa etmek istiyorlardı. Katledildiler! Bizler de yoldaşları olarak yarım kalan düşlerini tamamlamak için yola çıktık. Hiçbir düş yarım kalmayacak diyerek bayrağı devraldık" dedi. 

Eskişehir'in Gezi şehidi Ali İsmail Korkmaz'ın, Suruç şehidi Alper Sapan'ın adımladığı bir şehir olduğunu anımsatan Çelebi, "Eskişehir'de gençliğin alternatif bir mekana ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaca yanıt olabilmek için Polen'i açtık. 33'lerin düşlerini büyütmek isteyen herkesle birlikte inşa ettik. Üniversitelilerin, liselilerin, kadınların, LGBTİ+'ların, işçi, işsiz gençliğin alternatif mekanıdır Polen" ifadelerini kullandı.

BABA ÜNLÜ: ÇOCUKLARIMIZIN DÜŞLERİNİ DEVRALDINIZ
Suruç şehitlerinin mücadele hayatını ve onları Kobanê'ye gitmesine neden olan düşlerinin anlatıldığı kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Duygusal anların yaşandığı gösterim sonrası Suruç'ta kızı Polen katledilen baba Şemsettin Ünlü söz aldı. Ünlü, şöyle konuştu: "Çocuklarımızın düşlerini adalet için devraldınız. Polen farklı bir çocuktu. Katledilmeden bir ay önce seçimde sandık görevlisiydi. Beni HDP'ye oy vermem için ikna etmeye çalışıyordu. Oy vermeye gittiğim sandığa kadar beni takip etti. Her şeyi severdi. Hayvanları severdi. Doğayı severdi. Böyle bir yer açtığınız için minnettarım."

ABİ ÜNLÜ: BUGÜN SURUÇ'TA OLMA NEDENİMİZİN HAKLILIĞI GÖRÜLÜYOR
Polen'in ağabeyi Doğukan Ünlü de açılışa görüntülü bağlandı. Ünlü, "Burası gençlerin, kadınların, LGBTİ+'ların kolektif emeğiyle birlikte üreteceği bir yer dediniz. Bu çok kıymetli benim için. Dünyanın bir yerinde savaş var ve insanlar ölüyor. Suruç'ta Polen'in ve yoldaşlarının yapmak istediği bu emperyalist paylaşım savaşlarına taraf olmamak, başka bir taraf olmaktı. Suruç'ta neden olduğumuzun haklılığı şimdi görülmüş oluyor" diye konuştu. 

DANACI: KOMÜNİSTLER ESKİŞEHİR'DE ÇARPIŞTI
SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı da Suruç katliamını ardından adalet mücadelesine başlayan ancak ömrü yetmeyen Şennur Ünlü'yü anarak sözlerine başladı. Danacı, "Suruç'ta yarım bırakılan bir düş var bu düşü tamamlamak gerekiyor. Polen Gençlik Kültür Evi bunun için var. Bu kapıdan her girdiğimizde bunu hatırlamalıyız" dedi. 

Kolektif bir emeğin ürünü olan Polen'in aynı yolun yüründüğü, dayanışmanın büyüdüğü bir yer olacağını belirten Danacı, "Gençlik için bir nefes olacak. Ali İsmail burada yaşadı, Alper Sapan bu sokaklardaydı. Komünistler burada çarpıştı. Burası onları hatırlatmaya devam edecek" ifadelerini kullandı. 

TÜMÜKLÜ: ROJAVA'YLA BULUŞAMAYAN NEHİRLER ESKİŞEHİR'DE YOLUNU BULUYOR
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise şu sözleri sarf etti: "Bu bir heyecan ve coşku. Katliamlardan, işkencelerden, hapishanelerden geçerek geldik buraya. Bu kuşatmanın içinde Polen adıyla gençlik kardelenlerin yolunu dizdi bize. Bu tasfiyenin karşısında yılmayanlar, direnenler var. Onların coşkusu var. Biz kaderimizi değiştirmek istiyoruz, bu kentin tarihinde Ahmet Metin var, Alper Sapan var, Ali İsmail var, Fırat var, Ozan var. Bunlar bizim tarihimiz, bizim nehirlerimiz. Rojava'yla buluşamadı belki ama bu nehirler yolunu buluyor Eskişehir'de. Düşümüz aynı düş, bunun peşinde koşuyoruz. Polenleşmeye çalışıyoruz. Buraların düş merkezleri olacağına, iddia ve cüret merkezleri olacağına inancımız tam. Destek olmak bizlerin görevi. Polen'in, Cebo'nun, Alper'in, Ozan'ın, Fırat'ın düşlerini gerçek kılacağız. Onlara sözümüz zafer ve düşlerini gerçekleştirmek olacak."

Etkinlik daha sonra serbest kürsüyle devam etti. Söz alanlar Suruç şehitlerinin izinden devrim mücadelesini yürüteceğinin sözünü verdi. Konuşmalarda birlikte mücadelenin önemine dikkat çekildi. 

Şiir ve müzik dinletisi sonrası etkinlik sona erdi.