2 Ekim 2024 Çarşamba

'Eşit, erişilebilir, engelsiz seçim istiyoruz'

Türkiye Körler Federasyonu, Meclis önünde yaptığı eylemle seçimlerde görme engelliler olarak gizli ve refakatçi olmadan oy kullanma hakkını savundu. 

Türkiye Körler Federasyonu, AKP-MHP tarafından yapılan Seçim Kanunu teklifine Anayasal bir hak olan gizli oy kullanımının engellilere de sağlanması için Meclis önünde basın açıklaması düzenledi. Birçok demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisinin de destek verdiği eylemde, "Vatandaşım, gizli oy hakkım", "İrademe saygı göster, yasaya izin ver" dövizleri taşındı. Ortak basın açıklamasını federasyon başkanı Mehmet Emin Demirci okudu.

Gizli ve refakatsiz oy kullanma talebini 2017'den beri dile getirdiklerini belirten Demirci, taleplerini içeren değişiklik metni ve gerekçesini iktidar partisi başta olmak üzere Meclis'te grubu bulunan tüm partilere ilettiklerini dile getirdi. Demirci, parti temsilcilerinin gerekli değişikliğin yapılacağı yönünde söz verdiklerini ancak yasa teklifiyle hala taleplerinin karşılanmadığını dile getirdi.

Ülkede yaşayan bir milyon görme engellinin hiçe sayılmasını kabul etmediklerini söyleyen Demirci, "En doğal vatandaşlık hakkımız olan, Anayasa, 5378 Sayılı Engelliler Kanunu ve Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesinin 29. maddesiyle güvence altına alınan gizli ve bağımsız oy kullanma hakkımızın seçim yasasıyla verilmesini sağlamak için buradayız" ifadelerini kullandı.

Görme engelliler ve tüm erişim sorunu yaşayan engelliler olarak bağımsız olmak istediklerini kaydeden Demirci, "Oylarımızı tek başımıza ve gizli olarak erişilebilir bir biçimde kullanmak istiyoruz. Oylarımızın, bize dayatılan refakatçiler tarafından öğrenilmesini, kullanacağımız oyun akıbetinin refakatçimizin inisiyatifine bırakılmasını kabul etmiyor, tüm gücümüzle reddediyoruz" dedi.

Basın açıklaması sırasında alana gelen AKP Maraş Milletvekili Celalettin Güvenç ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, görme engellilerin taleplerinin karşılanacağını savundu. Bu sırada Güvenç, protesto şarkısı söyleyen görme engellilere, "Eğlencenize sonra devam edersiniz" dedi.

Eylemde sık sık "Gizli oy hakkı engellenemez", "Eşit, erişilebilir, engelsiz seçim", "Erişilebilir seçim ötelenemez" sloganları atıldı.

Hazırlanan değişiklik metnine çok sayıda engelli derneği, demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika da imzacı oldu.