2 Ekim 2024 Çarşamba

Esenyurt'ta mülteci öğrenciler konteynırda ders görüyor

Esenyurt Cumhuriyet İlkokulu'nda 7 yaşındaki mülteci öğrenciler konteynıra yerleştirildi. Okul müdürü ayrımcılık yapmadıklarını iddia ederken, okulu ziyaret eden İlçe Milli Eğitim Müdürü durumu görmezden geldi.

İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki Esenyurt Cumhuriyet İlkokulu'nda, "uyum programı" kapsamında okula yerleştirilen 7 yaşındaki mülteci öğrenciler konteynırda ders görüyor. Okul yönetiminin şiddetli kar ve yağmura rağmen çocukları konteynıra yerleştirdiği ve çocukların derste montla oturduğu öğrenildi. Karar gazetesinden Kübra Köklü'nün haberine göre, okula karne dağıtmaya gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Yener ise durumu görmezden geldi.

Konuya ilişkin Köklü'ye konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, durumdan okul müdürü, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri ile Milli Eğitim Bakanlığının sorumlu olduğunu ifade etti. "Bu fotoğraf karesi bir okulun hikayesini anlatsa da yüzlerce okul, bu durumla karşı karşıya. Fotoğrafın bu hali, eğitimdeki mülteci çocuklara dair ayrımcılığın bir yüzünü de ortaya koyuyor" diyen Kurul, binlerce mülteci çocuk ve kadının, çıkarmadıkları bir savaşın acı sonuçlarını yaşadığını vurguladı.

Kurul, "Savaşın zorlu sonuçları karşısında uluslararası dayanışmanın önemi büyük ancak Türkiye AB için bir ‘bekleme odası' haline dönüştürüldüğü için yüz binlerce öğrenci Türkiye eğitiminin kötü yönetilme halinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyor. Mülteci çocukların ayrı, yalıtılmış mekanlarda, kötü fiziksel koşulları olan eğitim ortamlarında eğitimi kabul edilemez" ifadelerini kullandı ve Eğitim Sen olarak Türkiye'de yaşayan her çocuğun eğitim hakkı için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Okul müdürü Serkan Gökşen ise okulda 500 mülteci öğrenci olduğunu ve hepsinin ihtiyaçlarının karşılandığını iddia etti. Ayrımcılık yapmadıklarını öne süren Gökşen, konuya ilişkin detay vermeyi reddetti.