6 Ekim 2024 Pazar

Erdoğan'ın 'İnsan Hakları Eylem Planı' genelgesi Resmi Gazete'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokratikleşme yalanıyla duyurduğu 'İnsan Hakları Eylem Planı' ile ilgili genelge Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Mayıs'ın yasaklandığı, sokak eylemlerine yönelik polis saldırısı ve işkenceli gözaltıların yaşandığı bugünlerde Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, 'hak ve özgürlükler alanının genişletileceği', 'kamu hizmetlerinin hesap verilebilir eşit, şeffaf ve adil şekilde sunulacağı' iddia ediliyor.

İşçi ve emekçilerin direnişleri ve eylemlerine yönelik polis saldırısının arttığı, basın açıklamalarına katılanlara yönelik polis şiddetinin devam ettiği ve 1 Mayıs'ın yasaklandığı bugünlerde Erdoğan'ın AB'ye şirin görünmek için oluşturduğu 'İnsan Hakları Eylem Planı' için hazırlanan genelge Resmi Gazete'de yayınlandı.

Erdoğan'ın İnsan Hakları Eylem Planı'nı ilan edildiği gün, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin 700. haftası eylemine polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan kayıp yakınlarına dava açılmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, İnsan Hakları Eylem Planı'nın, "11'inci Kalkınma Planı ile Yargı Reformu Strateji Belgesi temelindeki reform iradesinin devamı olarak tüm bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini kapsadığı" iddia edildi. Eylem Planıyla, detaylı bir mevzuat taramasıyla, hak ve özgürlükler alanında genişletici değişikliklerin yanında, kamu hizmetlerinin erişilebilir, hesap verilebilir, eşit, şeffaf ve adil bir şekilde sunulmasına ilişkin standartların yükseltilmesinin hedeflendiği ileri sürüldü.

Uygulama süreci 2 yıl olarak öngörülen 'İnsan Hakları Eylem Planı' çerçevesinde Erdoğan başkanlığında, "İnsan Hakları Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu" oluşturuldu. Kurulda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Dışişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili bulunuyor. Erdoğan'ın yokluğunda ise Kurula, Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlık edeceği açıklandı.

6 AYDA BİR TOPLANACAK
Kurulun 6 ayda bir toplanacağı belirtilen genelgenin devamında şunlar yer aldı: "İhtiyaç duyulması halinde, görüşlerinden yararlanılmak üzere ilgili kurumların temsilcileri kurul toplantılarına davet edilebilir. Kurulan sekreterya hizmetleri Adalet Bakanlığı tarafından yerine getirilir. Eylem Planı'nda öngörülen faaliyetlerden sorumlu kurum ve kuruluşlar, uygulamaya ilişkin raporlarını 4 aylık dönemlerde Adalet Bakanlığı'na gönderecektir. Adalet Bakanlığı, Eylem Planı'nın 'Yıllık Uygulama Raporu'nu hazırlayacak ve bu raporu İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nun onayına sunacaktır. Rapor, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği Kurumu'na da iletilecek, bu kurumlar raporda ilişkin değerlendirme sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacaktır. Yıllık Uygulama Raporu, Cumhurbaşkanlığı tarafından kamuoyuna açıklanacaktır. İnsan Hakları Eylem Planı Uygulama Takvimi, Adalet Bakanlığı'nın resmi internet adresinden yayımlanacaktır."