Erdoğan: Suriye halkına desteğin yolu inşa ve imardan geçiyor
AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Görüşme sonrası gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, von der Leyen Suriyeli mülteciler için 1 milyar avro daha tesis edildiğini duyururken, Erdoğan "Suriye halkına desteğin yolu Suriye'nin inşa ve imar çabalarına destek olmaktan geçiyor" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü.
2,5 saatlik görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Avrupa Birliği Komisyonu Kabine Şefi Björn Seibert ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Sekreteri Stefano Sannino da yer aldı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.
VON DER LEYEN: HTŞ VE TÜM TEMSİLCİLERLE ANGAJMANI SÜRDÜRECEĞİZ
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Suriye halkının barışçıl bir geçiş dönemine ihtiyacı var. Bu geçiş dönemi toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruyacak bir geçiş dönemi. Aynı zamanda, devlet kurumlarını koruyacak bir dönem olmalı" dedi.
AB'nin en üst seviyedeki diplomatlarının Şam'a geri döneceğini aktaran von der Leyen, "Biz, her zaman aslında Suriye'de mevcudiyetimizi koruduk ve ihtiyacı olanlara destek vermeye devam ettik. Herhangi bir temas, herhangi bir işbirliği ve herhangi bir finansman olmadan Esad rejimine, biz oradaydık ancak şu anda bütün bu adımları artırmalıyız ve doğrudan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile ve tüm diğer temsilcilerle angajmanımızı sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLÜ VAR'
Suriye'de yeniden inşaya odaklanacaklarını ifade eden von der Leyen, şöyle devam etti: "Türkiye'nin bölgenin istikrarı için, bölgeye istikrar gelmesi için çok önemli bir rolü var. Terörizme karşı birlikte çok dikkatli olmalıyız. Özellikle de Doğu Suriye'de DAİŞ'in yeniden canlanması riski var. Bunun olmasına izin veremeyiz. Türkiye'nin de meşru güvenlik endişelerine mutlaka cevap verilmesi ve bunların karşılanması gerekiyor. Aynı zamanda, tüm Suriyelilerin bütün azınlıklar dahil olmak üzere güvende olmasını sağlamak gerekiyor."
AB-Türkiye arasındaki ticaretin 206 milyar avroya ulaştığını aktaran von der Leyen, "Avrupa Birliği Türkiye'nin en büyük ticaret ve yatırım ortağı" dedi. Türkiye ile ekonomi konusunda üst düzey diyalog mekanizması başlatılacağını duyuran von der Leyen, AB yatırım bankasının Türkiye'de yeniden angaje olması için çalışmaların başlatılacağını anlattı.
'MÜLTECİLER İÇİN 1 MİLYAR AVRO DAHA TAHSİS EDİLDİ'
Türkiye'nin yıllar içerisinde çok fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını belirten von der Leyen, şu ifadeleri kullandı: "Bu çerçevede biz de bu çabanızda sizin yanınızda durduk. 2011'den bu yana AB neredeyse 10 milyar avroyu mültecilerin ve ev sahibi toplumun desteklenmesi için sağladı. Bu çerçevede çok büyük bir mutlulukla şunu duyurmak istiyorum, ilave bir 1 milyar avro 2024 için şu anda tahsis edilmiş durumda. Bu, başka şeylerin yanı sıra mültecilerin sağlık sistemini ve eğitim çalışmalarını destekleyecek. Aynı zamanda göç ve sınır güvenliği konularına odaklanacak ve Suriyeli mültecilerin gönüllü dönüşü de desteklenecek. Sahada gelişmeler devam ettikçe bu 1 milyarı Suriye'deki ihtiyaçlar ortaya çıktıkça onlara da tahsis edebiliriz."
Türkiye'nin "göç yönetimi" konusunda, Doğu Akdeniz rotasında son derece kilit bir ortak olduğunu vurgulayan von der Leyen, "Bu çerçevede paylaştığımız öncelikler için birlikte çalışmalı ve sınır yönetimi, göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve vize konularındaki çabalarımızı daha yoğunlaştırmalıyız" dedi.
ERDOĞAN: SURİYE HALKINA DESTEĞİN YOLU İNŞA VE İMARDAN GEÇİYOR
AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olmayı sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, "Sayın Başkan ve heyetiyle görüşmelerimizin öncelikli gündemi aramızdaki ilişkileri canlandırmak için atılabilecek ortak adımlardı. Türkiye'nin üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon ortaya koymalarını beklediğimizi kendilerine ilettim. Ortak çıkarlarımızın bazı üyelerin kısır gündemlerine esir edilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguladım" dedi.
Suriye'deki son gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Erdoğan, "büyük bir enkaz bıraktı. Yaklaşık 1 milyon insanı katledilmiş, nüfusunun yarısı yerlerinden edilmiş, 13 yıldır süren çatışmalardan bitap düşmüş bir Suriye ile karşı karşıyayız. Suriye halkının bu ağır yükün altından tek başına kalkması mümkün değil. Suriye'nin komşularının, dost ve kardeş ülkelerin, AB ile uluslararası kuruluşların güçlü desteğiyle süratle ayağa kalkması lazım. Burada şunu çok net ifade etmek isterim, uluslararası toplum 13 yıl boyunca katliama uğrarken Suriye halkına maalesef yeterli desteği vermedi, veremedi. Şimdi bunu telafi etmek mümkündür. Bunun yolu da Suriye'nin inşa ve imar çabalarına destek olmaktan geçiyor" dedi.
Suriye'nin "terör yuvası" olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Erdoğan, "Gerek DEAŞ gerekse PKK ve uzantılarıyla mücadele, görüşmemizde ele aldığımız hususların başında geldi. Türkiye, her iki terör örgütünü sahada bozguna uğratan tek ülkedir, yegane NATO müttefikidir. Bu örgütlerin palazlanmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz" dedi.
'HER ZAMANKİNDEN DAHA GÜÇLÜ BİR İLİŞKİYE İHTİYAÇ VAR'
Türkiye ve AB arasında her zamankinden daha güçlü ve kurumsallaşmış bir ilişkiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Aday ülke olarak biz bu iradeye sahibiz. AB Komisyonunun da Sayın von der Leyen ile gerekli iradeyi sergileyeceğine inanıyorum. İki gün sonra yapılacak Birlik Zirvesi'nde ilişkilerdeki tüm kısıtlamaları kaldıracak, askıya alınan yüksek düzeyli diyalogları canlandıracak, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi beklentimize cevap verecek ve vize serbestisi sağlanana dek vize süreçlerini hızlandıracak kararlar alınmasını temenni ediyorum. Bu vesileyle en kısa sürede Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi'ni yapmak suretiyle ilişkilerimizi, olması gereken seviyeye çıkarmayı ümit ediyorum" dedi.