3 Ekim 2024 Perşembe

Erdoğan Sezen Aksu'yu dilini koparmakla tehdit etti

Sezen Aksu'yu "Şahane bir şey yaşamak" şarkısının ardından hedef gösterenlere Erdoğan'da eklendi. Erdoğan cuma namazı sonrasında yaptığı IŞİD vari açıklamasında, Sezen Aksu'nun dilini koparacaklarını söyledi. Erdoğan'ın açıklamasına sanatçılardan tepki geldi.

Tayyip Erdoğan, Sezen Aksu'yu dilini koparmakla tehdit etti.

"Şahane bir şey yaşamak" şarkısının ardından Sezen Aksu'yu hedef alanlar açıklamalar şiddete vardı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) müzik yayını yapan kanalları şarkıyı yayınlamama tehdidinin ardından Erdoğan dün cuma namazı sonrası açıklama yaptı.

Erdoğan, "Hakaretlerin bini bir para. Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yeri geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir" sözleriyle Sezen Aksu'ya yönelik fiili saldırı talimatı verdi.

AR: CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK
IŞİD vari yöntemleri andıran açıklamaya Müjde Ar tepki gösterdi. Ar, dil kopartmak eylemini tarikatlara verilmiş bir talimat olarak algıladığını söyledi. Sanatçı Ar, "Hiçbirimizin can güvenliği yok" dedi.

Annesinin Adem ve Havva ile ilgili 11 şarkı sözü olduğunu ve kitap haline getireceğini belirten Müjde Ar, "Ciddiye alınmayacak toplu iğne başı kadar bir konuyu alıp dil koparmaya kadar götürmek hepimizin vicdanını kanattı" diye konuştu.

Bir TV programında konuşan Müjde Ar, "Ben artık dedim burası sözün bittiği yer. Bundan daha kötü bir şey olamaz. Durum vahim. Hatta vahimden de öte bir durumdayız. Öncelikle Cumhurbaşkanı'na şunu hatırlatmak isterim ki Anayasa'nın 64. maddesi devletin sanat ve sanatçılarını korumasını ve desteklemesini emreder. Anayasa bildiğim kadarıyla 'dil kopartma' diye bir görev vermiyor, hükümete, devlete ve siyaset insanlarına. Şimdi AKP hükümeti ne yapıyor bu açık hükme rağmen, yıllardır sanatçılara baskı yapıyor, sanat eserlerine sansür uyguluyor. Hatırlarsınız, Kars'taki heykel yıkımı. Hepimiz bağırdık, çağırdık, itiraz ettik. Ama sonunda patır kütür bu heykeli 'ucube' dediler yıktılar. Merak ediyorum. Bundan sonra sıra sanatçılarının dilinin kopartılmasını mı geliyor" diye sordu.

'TARİKATLARA CAMİDEN TALİMAT VERİLDİ'
Erdoğan'ın açıklamayı camide yaparak tarikatlara 'sanatçıların dilinin koparılması' talimatı verdiğini vurgulayan Müjde Ar, "Dil koparma meselesi bir de bunun bizzat cami de dile getirilmesi, bir de oradan tarikatlara görev olarak verilmesi korkunç bir tehdittir ve tehlikedir. Bu direk olarak halkı sanata sanatçıya karşı kışkırtmaktır. Biz vazgeçmeyiz. İşimizi yapmayı seviyoruz ama şu unutulmamalıdır ki özgür ve özerktir. Kimsenin tarihi ile sanat falan yapılmaz" dedi.

'KORKMUYORUZ'
Sezen Aksu'nun evinin önüne bir grup geldiğinde kendisinin de yanında olduğunun bilgisini veren Ar, "Korktunuz mu derseniz biz korkmadık. Zaten korkan insandan Sezen Aksu falan olmaz. Biz ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

Camilerin tehdit yeri değil ibadet yeri olduğunu hatırlatan Müjde Ar, "Özür dilenmesini bekliyoruz" dedi.