2 Ekim 2024 Çarşamba

Erdoğan: Pahalılık var ama insanlar her ürüne ulaşabiliyor

Açlık ve yoksulluğun arttığı, ekonomik krizin derinleştiği dönemde konuşan Erdoğan yoksullarla dalga geçti, "Pahalılık var ama insanlar istediği her ürüne ulaşabiliyor" dedi. Erdoğan bu konuşmayı yaparkan, et ve akaryakıta zam geldiği açıklandı.

Türkiye'de yaşayan milyonlarca emekçinin açlığa, yoksulluğa terk edildiği, temel ihtiyaç maddelerini dahi alamaz duruma geldiği bir dönemde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Pahalılık var ama insanlar istediği her ürüne ulaşabiliyor" dedi.

Kuruluşundan Günümüze Milletvekilleri ve İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, yaşanan ekonomik krizin yanı sıra siyasi krizi de kabul etti. "Pahalılık var" diyen Erdoğan, ürünlere erişim sorunu olmadığını söyleyerek, krizin üstünü örtmeye çalıştı. Halkın en temel ihtiyaçlarını dahi alamaz hale geldiği dönemde insanların istediği her ürüne ulaşabildiğini söyleyen Erdoğan, parti kadrolarına kenetlenme çağrısında bulundu.

Kritik bir dönemden geçtiklerini kabul ederek "AK Parti sizlerin evidir. İnsan kendi evine sahip çıkmak için herhalde davet beklemez" sözleriyle parti kadrolarını motive etmeye çalıştı.

BAKAN NEBATİ: TÜRK LİRASI EN DÜŞÜK DURUMDA
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türk lirasının en düşük seviyeye geldi itirafında bulundu. Urfa'da Anadolu Yayıncılar Derneği'nin düzenlediği "Anadolu Soruyor" programına katılan Nebati, kur korumalı mevduat hesabıyla ekonomik göstergelerin istikrar kazandığını öne sürdü. Bakan Nebati, bir yandan Ukrayna-Rusya savaşına rağmen Türk lirasına olan güvenin arttığını söyledi, diğer yandan TL'nin en düşük seviyeye geldiği itirafında bulundu. Nebati'nin, "Daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun" sözleri dikkat çekti.

'SIKINTI ENFLASYON'
Enflasyon artışının sıkıntı yarattığını kabul eden Nebati, doğalgaza yılın başında yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından faturalardaki artışı görmezden geldi, konutta doğalgazın devlet desteğiyle 10'da bir fiyata kullanıldığını öne sürdü.

Nebati yaz aylarında enflasyonda hafif düşüş yaşanacağını iddia etti, aralık ayından sonra seçim sürecinin başlayacağını açıkladı.

İşçi ve emekçilere sefalet zammını reva gören AKP iktidarının patronları desteklediğini övünerek anlatan Hazine Bakanı, inşaat sektöründeki sermayedarların desteklendiğini söyledi.

Bakan Nebati, uluslararası sermayenin yönünü Türkiye'ye çevirdiğini de söyledi. Fransa'nın Cannes kentinde yaptığı görüşmelerin ardından açıklama yapan Nebati, uluslararası sermayedarları Türkiye'de yatırım yapmaya çağırmış, "Bir problem mi yaşadınız… Rahat olun. Bize hemen ulaşırsınız. Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun. Mevzuatı da değiştiririz" garantisi vermişti.

AKARYAKITA YİNE ZAM BEKLENİYOR
Akaryakıt fiyatlarındaki artış hızla devam ediyor. Ukrayna-Rusya savaşının ardından hız kesmeden devam eden akaryakıt fiyatlarındaki artışa bugün bir yenisinin eklenmesi bekleniyor.

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin 1 lira 60 kuruş, motorin ise 1 lira 62 kuruş daha zamlanacak.

Bu geceki zamla birlikte, İstanbul'da bir litre benzinin fiyatı 19,70 TL'ye, bir litre motorinin fiyatı 22,25 TL'ye yükselecek. Benzinin litresi Ankara'da ve İzmir'de 19,82'ye, motorinin litresi ise Ankara ve İzmir'de 22,36 liraya yükselecek.

Bu gece uygulanacak zamla birlikte, benzin fiyatı bir yılda yüzde 179, motorin ise yüzde 246 zamlanmış oldu.

ETE YÜZDE 48 ZAM
Et ve Süt Kurumu da, et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptı. Zammın ardından 1 kilo kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kilo kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya çıktı.