3 Ekim 2024 Perşembe

Erdoğan, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm istedi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret etti. İlk olarak Lefkoşa'daki bir törende konuşan Erdoğan, "Bugün Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet vardır. Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekiyor" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs'ın 37. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Erdoğan, "Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını, güvenliğini temin edecek şekilde sürdürülebilir çözüme kavuşturulması önceliğimizdir" dedi.

Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devletin olduğunu söyleyen Erdoğan, "Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekiyor. Rumlar iktidarı ve refahı adanın ortak sahibi Kıbrıs Türkleri ile eşit olarak paylaşmak istemiyor, bunu da açıkça söylüyor. Hidrokarbon kaynakları konusunda Kıbrıs Türkleri ile masaya oturmaktan sürekli kaçmalarının sebebi de budur" diye belirtti.

Erdoğan, "Garantör ülke olarak bizim de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de bu diploması oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır. Şunu da çok açık, net söylemem gerekiyor: Kuzey Kıbrıs'ta yaşayıp da kendi Cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs'ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını ve aldanacağını bilmelidir. Evet, bu sözde paçavralar maalesef kendi Cumhurbaşkanını kalkıp da Güney Kıbrıs'ın sözde cumhurbaşkanına şikayet ederse bunun akıbeti nereye varır benim sevgili kardeşlerim bunu gayet iyi biliyorlar" diye konuştu.