3 Ekim 2024 Perşembe

Erdoğan: İhracatçıyı, sanayiciyi korkutmamalıyız

Yoksul halkın daha da yoksullaşmasına neden olan döviz kurundaki yükseliş, temel gıda maddelerindeki fahiş fiyat artışı, yüksek enflasyonu umursamayan Erdoğan, yine sermayenin çıkarlarını gözetiyor. Döviz kurunun daha fazla düşmesini istemediklerini söyleyen Erdoğan, "İhracatçıyı, sanayiciyi korkutmamalıyız" dedi.

Ekonomist ve akademisyenlerle dün bir araya gelen Tayyip Erdoğan, döviz kurunun daha fazla inmesinden yana olmadıklarını söyledi. Erdoğan, döviz kurundaki düşüşün "ihracatçıyı, sanayiciyi korkuttuğunu" belirtti.

Döviz kurundaki yükselişin 'köpük' olduğunu öne süren Erdoğan, bir günde bunu ortadan kaldırdıklarını söyledi. Kur korumalı mevduat adı altında faiz yükseltilmesini sermayedarlar için yapıldığını gizlemeye çalışan Erdoğan konuşmasında, düzenlemenin halk için yapıldığını öne sürdü, "Vatandaş parasının garantisinin hazine garantörünün merkez Bankası olduğunu görecek" ifadelerini kullandı.

'DAHA DA İNSİN TELAŞINA KAPILMAYALIM'
Erdoğan "Dövizdeki düşüş sürecek mi?" sorusuna "Hızla indi, daha da insin telaşına kapılmayalım" cevabını verdi. "İhracatçıyı, sanayiciyi korkutmamalıyız" dedi.

Fırsatlardan bahseden Erdoğan, riskler olduğunu da söyledi, "Bu riskleri almaya değer" diyerek krizin derinleşeceği, yoksulluğun artacağının sinyallerini verdi.

Erdoğan Gezi ayaklanmasına da değinmeden edemedi. Halk ayaklanması olan Gezi direnişinin içeriğini boşaltmaya çalışan Erdoğan, Mayıs 2013'teki faiz indiriminin ardından, bu manevrayı hazmedemeyen güçlerin "Gezi olaylarını" çıkardığını iddia etti.

Erdoğan konuşmasında Merkez Bankası'nın 115 milyar dolar rezervi olduğunu da öne sürdü. Fiyatlardaki fahiş artışa müdahale edeceklerini iddia eden Erdoğan, "Fiyat indirimi gerçekleşmezse Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlığımız ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir" dedi.