4 Ekim 2024 Cuma

Erdoğan AİHM kararını tanımadı

AİHM'in Demirtaş'ın tahliyesine ilişkin verdiği kararın "siyasi" olduğunu iddia eden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuştu.

Meclis'te kabul edilen 2021 yılı bütçesi başta olmak üzere bir çok konuda değerlendirme yapan Erdoğan, görüşmeler sırasında yaptıkları konuşmalar nedeniyle HDP ve CHP'lileri hedef aldı.

AİHM'İN DEMİRTAŞ KARARI
Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal tahliye edilmesi yönündeki kararına ilişkin ise şunları söyledi: "Esasen AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir. AİHM, bu kararı iç hukuk yolları tüketilmeden alarak istisnai bir uygulama yapmıştır. Kaldı ki biz bireysel başvuru adımı attığımız zaman Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin bir defa bütün yolları tüketme unsuru olarak gördük. Ondan sonra AİHM devreye girebilir, bu şekilde bu adım atılır. Ama şimdi görüyoruz ki bütün yollar tüketilmeden AİHM bu tür kararları alma yoluna tevessül etmiştir. Tamamıyla bu adımlar siyasidir. Bunun da gereğini gerekçesini biliyoruz. İstisnasını bir kenara bıraksak bile Selahattin Demirtaşla ilgili hüküm aynı mahkemenin mesela İspanya'daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir. Mahkeme, Batasuna Davası kararında bırakın şiddet eylemlerini teşvik etmeyi, şiddet eylemlerini açıkça kınamamanın dahi cezaya konu suç sayılabileceğine hükmetmiştir."

"Terörist" diyerek bir kez daha Demirtaş'ı hedef alan Erdoğan, Demirtaş'ın sayisi görev ve söylemleri nedeniyle tutuklu olmadığını savundu.

2021 YILI BURS RAKAMLARI
2021 yılı için Kredi ve Yurtlar Kurumu burs ve kredi miktarının belirlendiğini de açıklayan Erdoğan, lisans öğrencilerine 650, yüksek lisans öğrencilerine bin 300, doktorada ise bin 950 lira verileceğini duyurdu. Erdoğan, "Ocak ayında 452 bin öğrencimizin hesabına burs, 1 milyon 11 bin öğrencimizin hesabına kredi olarak bu tutarlar yatıracaktır" dedi.