3 Ekim 2024 Perşembe

Engelliler 5 önemli talebi Meclis önünde açıkladı

Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu, Meclis önünde beş önemli talebi hatırlattı: Kamuda kota yüzde 6'ya çıkarılsın, 2022 ve 2828 sayılı yasalar değiştirilsin, KHK'lar engelliler lehine değiştirilsin, emeklilik hakkı iptal edilmesin, pandemide artan sorunların çözümü için olağanüstü önlemler alınsın."

Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Meclis Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, HDP ve CHP milletvekilleri de katıldı. Platform üyeleri, beş önemli talebin yer aldığı dövizler taşıdı. Engelliler, ellerindeki dövizde yazan talebe ilişkin konuşma yaptı.

'KAMUDA KOTA YÜZDE 6'YA ÇIKARTILMALI'
"Engelli istihdam kotası yüzde 6'ya çıkarılmalıdır" talebine ilişkin konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Sarı, "Meclisi önünden sesleniyorum, bizi duyun. Türkiye de engelli yurttaş sayısı gün be gün artıyor. İş bulmakta zorlanıyorlar. Engellilerin kamuda istihdam edilmesi kotası doldu denilerek atamaların yapılmamasını kabul etmiyoruz. Bir an önce atamalar yapılması lazım. Kota en az yüzde 6 ya çıkarılması lazım. Salgından en çok etkilenen engelli yurttaşlardır. Ailelerine bakan insanlar var kan ağlıyorlar. İşten çıkarma yasağı kaldırıldığında ilk engelliler işten çıkarılacak. İş sağlığı ve güvenliği salgın nedeniyle hiçe sayılıyor. Engellilik siyaset üstü ama meclise gelen her şeye hayır deniliyor. Hükümet bu talepleri kabul etmeli. Bu 5 talep için yasa düzenleme istiyoruz" diye konuştu.

'2022 VE 2828 SAYILI YASALAR DEĞİŞTİRİLSİN'
"2022 ve 2828 sayılı yasalar değiştirilmelidir" talebine ilişkin ise aktivist Uğur Mucurluoğlu konuştu. Mucurluoğlu, şunları söyledi: "Bugün muhtaçlık aylığının ve evde bakım ücretinin ödenmesi için 'hane içinde fert başına düşen gelir' kriteri uygulanmaktadır. Bu durum engelli bireyi, ailesine bağımlı hale getirmekte; gerçek hiçbir geliri olmadığı halde gelir sahibi olduğu yanılsamasına yol açmaktadır. Bu duruma son vermek ve engelli bireyi bağımsız bir hak öznesi haline getirmek için engellinin kendi fiili geliri esas alınmalıdır"

'KHK ENGELLİLER LEHİNE DEĞİŞTİRİLSİN'
"696 sayılı KHK engelliler lehine değiştirilsin" yazılı dövizi taşıyan görme engelli avukat Suha Sağlam, şunları dile getirdi: "696 sayılı KHK ile geçici taşeron işçiliğinden sürekli işçi kadrosuna geçirilen engelliler, erken emeklilik süresi dolduğunda derhal ve resen emekliliğe sevk edilmektedirler. Bilindiği gibi 15-20 yıl arasında değişen erken emeklilik hakkı, bir zorunluluk olmayıp ağır derecedeki engellilere sunulan ve isterlerse emekli olmalarına olanak sağlayan bir seçenektir."

'EMEKLİLİK HAKKI İPTAL EDİLMESİN'
"Engellilerin emekliliğini iptal eden uygulamalara son verilmelidir" dövizini taşıyan Avukat Turhan İçli, "Sık sık değişen engellilik durumu değerlendirilmesine ilişkin Sağlık Kurulu Rapor yönetmelikleri nedeniyle engellilerin emekliliklerinin iptal edilerek ileri yaşlarında işsizliğe mahkum edilmeleri uygulamasına derhal son verilmelidir. Engelliler Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2005 tarihinden bu yana Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği en az beş kez değişmiş ve her seferinde değişik engellilik ölçütü getirilmiştir. SGK, emekli engellileri ihtiyaç duyması durumunda yeniden heyet raporu almaya zorlamakta; sonucun, daha önceki oranlardan düşük çıkması halinde emekliliğini iptal etmektedir" şeklinde konuştu.

'PANDEMİDE ARTAN SORUNLARIN AŞILMASI İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER ALINSIN'
"Pandemi döneminde engellilerin ağırlaşan sorunlarının üstesinden gelmek üzere olağanüstü önlemler alınmalıdır" yazılı dövizi taşıyan Sinan Yıldırım ise, işaret diliyle şunları anlattı: "Covid-19 pandemisinin tsunamiye dönüşmesi sonucu engellilere yönelik hizmetler ciddi boyutlarda aksamakta; hastaneler, acil durumlar için bile randevu vermemekte; biyonik kulak kullanıcıları pil için randevu alamamakta; kur artışları nedeniyle cihaz, pil, protez ve ortez fiyatları olağanüstü artmaktadır. Engelli öğrenciler ya yoksulluk nedeniyle yeni teknolojik araçlara sahip olmadıkları için ya da EBA sistemindeki erişim güçlükleri yüzünden uzaktan eğitimden etkin ve verimli olarak yararlanamamaktadır."

'ENGELSİZ BİR DÜNYA'
HDP Milletvekili Musa Piroğlu, engelliler gününe katlanarak büyüyen ağır sorunlarla girdiklerini söyledi. Sorunların çözümü için ciddi adımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Piroğlu, "Kamu ve yasama organı üstüne düşeni yapmalıdır. Mücadeleyi yürüteceğiz ve engelsiz bir dünyayı kurmak için her çeşit çabayı da ortaya koyacağız" dedi.

Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, "Engellilerin talepleri taleplerimiz, mücadeleleri mücadelemizdir" diye konuştu.

Açıklamanın ardından platform temsilcileri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere taleplerini aktarmak üzere Meclis'e geçti.