4 Ekim 2024 Cuma

'Engelli hasta tutsak Duri Kaygusuz serbest bırakılsın'

457. F Oturumu, ağır hasta ve engelli tutsak Duri Kaygusuz'un serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 457. F Oturumu'nu ağır hasta ve engelli tutsak Duri Kaygusuz'un serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdi.

Bu haftaki basn açıklamasını İHD İstanbul Şubesi üyesi Taylan Bekin okudu. Covid-19'un hapishanelerdeki yaşam koşullarını tutsaklar için daha sağlıksız ve güvencesiz hale getirdiğini söyleyen Bekin, "Covid-19'un hasta, yaşlı ve engelli mahpuslardan başlayarak tüm mahpuslar için hayati risk yarattığı göz önünde bulundurularak, risk grubunda bulunan tüm mahpusların pandemi süresince serbest bırakılması, serbest bırakılmayacak olanlar için sağlık ve tedavi hakkına erişim önündeki engellerin derhal kaldırılması gerekmektedir. Mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için yetkilileri göreve, tüm insanları duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

457. hafta açıklamasında Batman M Tipi Hapishanesi'nde tutulmakta olan 62 yaşındaki Duri Kaygusuz'un durumuna dikkat çeken Bekin, Kaygusuz'un ileri dercede kalp, şeker ve hipertansiyon hastası olduğunu, bu hastalıklara bağlı olarak ciddi görme kaybı yaşadığını söyledi.

Kaygusuz'un sol memesinde ortaya çıkan ve kanser endişesi yaratan kitle sol kolunu kullanmasına engel olduğunu kaydeden Bekin, ancak pandemi nedeniyle tetkik ve tedavilerinin yapılmadığını ifade etti.

Bekin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Duri Kaygusuz'un oğlu Azad 'Düzenli olarak ilaç kullanması ve sağlık kontrollerinin yapılması gerekiyor, ancak hastaneye gidiş gelişlerde pandemi nedeniyle alınması gerekli koruyucu önlemler yetersiz. Buna bir de hastaneye gidiş gelişlerden sonra uygulanan 14 günlük ağır karantina koşulları ekleniyor. Havalandirması olmayan, hijyen ve beslenme sorunu olan, özel eşyalar, gazete, kitap alınmayan karantina uyygulaması annemin durumunu daha da ağırlaştırıyor. Bu nedenle hastaneye gitmeye çekiniyor, tedavisine devam edemiyor. Annemin yaşamından endişe ediyoruz' demektedir.

"İnsan hakları savunucuları olarak Duri Kaygusuz ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırıyoruz."