21 Eylül 2024 Cumartesi

Enerjinin tekelini özel şirketlere geleceği nükleere havale ettiler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçelerinin görüşmelerinde 2019 yılı bütçesini açıklayan Bakan Fatih Dönmez, enerji üretiminin özel sektöre devredildiğini itiraf ederek nükleer santrallerde ısrar edileceğini belirtti.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Bugünkü oturumda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçeleri de ele alınacak.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bakanlığının bütçesiyle ilgili yaptığı sunumda, arz güvenliğinin tahkim edilmesi, öngörülebilir piyasaların oluşturulması ve teknoloji ile ekipmanların yerlileştirilmesi kapsamında atılan adımlara güçlü şekilde destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
 
Dönmez, Türkiye'de 54 milyon elektrik ve doğalgaz abonesini olduğunu belirterek, "23 milyon petrol ve akaryakıt tüketicisi ile tahmini 5 milyon kömür kullanan hane ve sanayi ile milyonlarca noktaya hizmet veren kurum ve kuruluşlar paydaşımız olmaya devam edecektir" diye konuştu.
 
Artan enerji ihtiyacının karşılanmasında milli kaynakları önceleyen bir bakış açısıyla hareket etmeye devam edeceklerini anlatan Dönmez, "yerli ve yenilenebilir enerji payının artırılmasına yönelik çabalar sürdürülerek, yerli kömür ile rüzgar, güneş, hidrolik, jeotermal gibi kaynakların enerji üretimindeki payı artırılacaktır" diyerek enerji üretimi adı altında doğa talanın devam edeceğini belirtti.
 
Dönmez, işletmedeki nükleer güç santrallerinin toplam kurulu gücünün 400 bin 285 megavata ulaştığını belirterek, "kurulacak sıfır emisyonlu nükleer enerji santralleri ile ülkemizin elektrik enerjisi portföyü genişletilerek kaynak çeşitliliği artıracaklarını" yani nükleer santralde ısrarlı olduklarını ifade etti.
 
Bu kapsamda Akkuyu Nükleer Santrali ve Sinop Nükleer Güç Santralinin yapımının devam ettiğini vurgulayarak projelerde "yerli ekipman kullanımı hassasiyeti kapsamında, yerli firmalara iş imkanı doğacağını, Akkuyu ve Sinop projelerinin inşaatının en yoğun olduğu dönemde toplam 20 bin kişiyi istihdam edeceğini" belirterek kendi yarattıkları işsizlik üzerinden nükleer santrallere rıza üretmeye çalıştı.
 
Enerji sektörünün büyük oranda özelleştirildiğini itiraf eden Dönmez, "yatırımcıların izin, ruhsat, onay, ön lisans, lisans ve benzeri işlemlerindeki süreçler önemli ölçüde sadeleştirildiğini" söyleyerek ve "Bu düzenlemeler neticesinde 2002'de elektrik enerjisi üretiminde yüzde 40,2 olan özel sektörün payı bugün yüzde 85 düzeyine ulaştığını" ifade etti.
 
Bakanlık olarak MTA, BOREN, TAEK, NDK dahil, EPDK hariç olmak üzere 2019 Yılı Bütçe Kanun Teklifi toplamının 2 milyar 863 milyon 608 bin lira olduğunu aktaran Dönmez, "Bakanlığın bütçe teklifinin 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi içindeki oranı da yüzde 0,29" dedi.
 
Enerji Bakanlığı bütçesi Saray'ın enerji politikası konusunda önfikir veriyor. O da enerjinin özel enerji şirketlerinin tekeline ve insafına bırakıldığını, nükleer enerji politikasıyla da halk sağlığını, doğa yaşamını ve ekosistemi hiçe saydığını gösteriyor.