3 Ekim 2024 Perşembe

'Enerji ve maden torba yasa teklifi geri çekilsin'

Tarım ve orman alanlarını tahrip edecek yasa teklifi yarın Meclis'te görüşülecek. Tasarıya ilişkin açıklama yapan Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Sadık Turan ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, "Enerji ve maden torba yasa teklifi geri çekilsin" dedi.

"Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak. Teklife tepkiler sürüyor.

Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Sadık Turan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, torba yasa tasarısı ile başta üretici köylüler olmak üzere halkın yararına bir şey olmadığını, yaşam alanlarının talana ve tahribata açıldığını belirtti.

Turan, "Komisyon toplantılarından yansıyanlara bakınca AKP iktidarı maden ve enerji şirketlerine hizmette sınır tanımıyor. AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Satıroğlu Komisyonda yaptığı konuşmada 'yapılan düzenlemeler ile tamamen, yatırımcı ve işletmecilerimiz lehine birtakım kolaylıklar getirmeye çalıştık' diyerek, gerçek niyeti ortaya koymuştur" dedi.

MADEN SAHALARINA GENİŞLETME HAKKI GELİYOR
Şirketlere ruhsat alanı dışında, maden sahasını genişletme hakkı tanınırken maden sahasını genişletenlere verilen 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar para cezasının kaldırıldığına dikkat çeken ve teklifin geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Turan, maden şirketlerinden kamu alacakları açısından vazgeçilirken şirketlerin faaliyetini sürdürmesi için yürüttükleri işlemlerde de 'borcu yoktur' yazısının istenmeyeceğini söyledi.

Turan "Başta lastik olmak üzere çöp yakarak enerji elde edilen enerji üretim tesisleri olan Biyokütle enerji santralleri yenilenebilir enerji santralleri olarak kabul edilecek. Böylece tüm dünyada çöp ve atıklardan kurulmak isten ülkelerin çöpü biyokütle santralinde yakılmak üzere ülkemizde birikecek. Zehirli gazı, atığı halka kârı patronlara, ülkeyi dünyanın çöplüğü haline getirecek bu uygulamaya hayır diyoruz" diye kaydetti.

'ŞİRKETLERE PEŞKEŞİN ÖNÜ AÇILACAK'
Enerji santrali ve tesisleri için gereken alanlar kamulaştırılırken kamu yararı aranma şartını kaldırarak Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna kamu yararı aranmadan istimlak yetkisi verildiğini ifade eden Turan, "Böyle başta üretici köylüler olmak üzere halkın tarla, bağ, bahçe ve arsa gibi mallarının kamulaştırma yoluyla şirketlere peşkeşinin önü açılmaktadır. Bu yasa tasarısı ile maden ve enerji şirketlerine kolaylıklar getiriliyor. Torba yasa ile maden şirketlerine, 21 elektrik dağıtım şirketlerine, Yenilenebilir enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasından nemalanan 881 enerji üretim tesisi sahibine, 1722 enerji üretim tesisine ve çok sayıda maden şirketine çeşitli imtiyaz ve avantajlar sağlanmaktadır. Tüm Üretici Köylüler Sendikası olarak iktidarın su kaynaklarını, tarım alanlarını ve ormanları şirketlerin talan ve tahribine açan bu yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz. Bu tasarı üretici köylüleri, topraklarından uzaklaştırarak tarımın yok olmasına neden olacaktır" diye belirtti.

'MADEN ŞİRKETLERİ RUHSAT ALANI DIŞINDA DA TESİS KURABİLECEK'
Konuyla ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak ise "Köylülerin tarlalarına el koyacaklar. Yasa teklifini hazırlayanların gerekçesinde yazdıkları ve komisyon toplantısında da belirttikleri gibi şirketlerin önündeki son engeller de kaldırılıyor" dedi.

Özbucak, tasarıya ilişkin şunları belirtti:

"Maden şirketlerinin ruhsat alanı dışında da tesis kurmaları sağlanıyor. Maden şirketlerinden çeşitli işlemlerinde istenen 'borcu yoktur' yazısı istenmeyerek, kamu alacaklarının takibinden vazgeçiliyor. Havaya bir sürü kimyasal ve zehirli gaz salan, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünleri, orman ürünlerini ve çöpü yakarak elde edilen enerji 'yenilenebilir' sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallarının önü daha da açılıyor.  

"Cumhurbaşkanı izni ile BOTAŞ, TPAO gibi kurumlar tarafından daha önce yurtdışında kurulmuş olan şirketlere, T.C. kanunlarından muaf olmak üzere, yurtdışına yönelik çalışmak amacıyla, her türlü denetimden uzak, yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanıyor.

"Enerji üretim tesisleri için gereken taşınmazlar daha önce Maliye Bakanlığı tarafından kamulaştırılırken ve kamu yararı kararı alınması gerekirken yetki EPDK'ya veriliyor, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak olanağı sağlanıyor ve halkın, köylünün topraklarının sermayeye peşkeş çekilmesi süreci daha da hızlandırılıyor. Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kâr elde etmeleri sağlanıyor. Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES'ler, JES'ler ve RES'lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor."