3 Ekim 2024 Perşembe

Emrah Apartmanı davasında tutuklu sanık kalmadı

İzmir depreminde 30 kişinin hayatını kaybettiği Emrah Apartmanı davasının bugünkü duruşmasında, kalan tek tutuklu sanık da tahliye edildi. 

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde, 30 kişinin yaşamını yitirdiği Emrah Apartmanı ile ilgili olarak biri tutuklu üç sanığın, “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılandığı davaya İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanık Turgay Akkoçlu ve tutuksuz sanık Hayati Uzun, müştekiler ile avukatlar katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, ilk olarak müştekilere söz verildi. Müştekiler sorumluların ceza almasını istedi. 

Daha sonra mahkeme başkanının söz verdiği binanın fenni mesulü tutuklu sanık Turgay Akkoçlu, bina projelerinin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) raporuna göre aklandığını savundu. "Rapora göre projelerimiz aklanmış ve sorumluluğumuz ortadan kalkmıştır. Dava yanlış yere gidiyor. Tadilatları görmezden gelirsek, binanın yıkılışını doğru yorumlayamayız. Kolon kesilmesinin yanında epoksi ve güçlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmelerin dikkate alınmadığını söylemek istiyorum. Eksik değerlendirme yapılmıştır. Beraatımı istiyorum" dedi.

Ardından savunmasını sunan binanın müteahhidi tutuksuz sanık Hayati Uzun ise, binanın fenni mesulün kontrolünde yapıldığını, kendisinin de depremde yakınlarını kaybettiğini söyledi. Diğer tutuksuz sanık Hüseyin Bilgin Sert'in avukatı, müvekkilinin 26 Aralık'ta vefat ettiğini ve bu nedenle davadan düşmesini talep etti. 

Beyan ve savunmaların ardından savcı, tutuklu sanığın tutukluluğunun devamını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, hapishanede kaldığı süre ve sağlık durumunu göz önüne alarak, tutuklu sanık Turgay Akkoçlu'nun konutunu terk etmemek şartıyla tahliyesine, Emrah Apartmanı ile ilgili tüm bilgilerin istenmesine ve eksiklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı 24 Mart 2022 tarihine erteledi.

Bu kararla birlikte dosyada tutuklu sanık kalmadı.