2 Ekim 2024 Çarşamba

Emperyalist savaşa karşı eylemler

Emperyalist savaşa karşı İzmir ve Mardin'de yapılan açıklamalarda, savaşa derhal son verilmesi için çağrı yapıldı. 

İzmir ve Mardin'de düzenlenen eylemlerde emperyalist savaşın derhal sona ermesi istendi. 

İZMİR
Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde "Savaşa, işgale son. Hemen ateşkes" yazılı pankart ve "Putin dur, savaş dursun" ve "Ukrayna'nın işgaline son" dövizleriyle eylem yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Yeşil Sol Parti İzmir İl Eş Sözcüsü Yeşim Arslan, Ukrayna'ya silah yardımı yapmanın çatışmaların derinleşmesinden başka bir sonuç vermeyeceğini söyledi. Arslan, "Silah yardımı değil uluslararası diplomasiye ihtiyaç vardır. Rusya derhal ateşkes ilan etmeli ve güçlerini geri çekmelidir. Ateşkesin kontrolü, çatışmaların engellenmesi ve savaşı doğuran sorunların çözümü için uluslararası diplomasi hemen devreye girmelidir. Yaptırımların başta enerji fiyatları olmak üzere diğer ülkeler üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri azaltmak için uluslararası bir fon kurulmalıdır. Ukrayna halkına her türlü insani destek sağlanmalıdır. Savaş nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan mülteciler için sınırlar açılmalı, uluslararası yardım fonu kurulmalıdır" dedi.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, Rusya Ukrayna savaşına ilişkin Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) şubelerinin bulunduğu bina önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada "Savaşa Hayır/Ji dagirkerî û Şer re Na!" pankartı açıldı. Açıklamayı Emek ve Demokrasi Platformu adına Müslüm Karasu okudu.

Hegemonik güç savaşları ve silahlanma yarışının Ukrayna krizinde savaşa dönüştüğünü belirten Karasu, "Bizler Ortadoğu ve Ukrayna dahil dünyanın hiçbir yerinde savaş istemediğimizi ve halkların barış içinde yaşaması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz" dedi. Savaşın Ukrayna'ya kimin hâkim olacağıyla ilgili olduğunu, emperyalist çıkarlar, yayılmacı ve sömürgeci heveslerin savaşla sonuçlandığını dile getiren Karasu, "Tüm savaşlarda olduğu gibi en büyük bedeli ezilenler, emekçiler, kadınlar ve çocuklar ödemektedir. Suriye savaşında da gördüğümüz gibi kadınlar ve çocuklar ağır bedeller ödediler. Binlerce yıllık erkeklik kültürünün ürünü olan savaşlar en çok kadınlar, çocuklar ve doğaya zarar vermektedir" dedi.

Savaş sürdükçe emperyalist güçlerin kasalarını dolduracağını, halkın yoksulluğa mahkûm olacağını kaydeden Karasu, "Savaşı durdurmak için geç değildir. Rusya saldırılarını durdurmalı, NATO silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçmelidir. Askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna'daki tüm yabancı güçler geri çekilmelidir. Savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.