30 Eylül 2024 Pazartesi

Emniyet'ten IŞİD'li Balı'nın yurtdışında bir kampta olduğu iddiası

Ankara'daki Gar katliamının ve Suruç katliamının planlayıcılarından olan IŞİD'li İlhami Balı'nın Kuzey Suriye'de bir kampta olduğu öne sürüldü. 

Ankara Garı'nda, 10 Ekim 2015'te IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen, 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili davada yargılanan 16 sanıktan, katliamın planlayıcısı İlhami Balı'nın, Kuzey Suriye'de bir kampta olduğu öne sürüldü

DHA'nın haberine göre, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve ana davadan dosyası ayrılan 16 firari sanığın yargılandığı davanın görülmesine yarın devam edilecek. Mahkeme, son celsede Interpol aracılığıyla firari sanıklardan Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Ahmet Güneş, Hasan Hüseyin Uğur ve Nusret Yılmaz hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar vermişti. İlhami Balı’nın da arasında bulunduğu diğer firariler hakkında ise daha önce kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Mahkemenin, firari sanıkların akıbeti konusunda emniyete yazdığı müzekkereye gelen cevap yazısı, dava dosyasına girdi. Yazıda, daha önce nerede olduğu tespit edilemeyen saldırının planlayıcısı olduğu ve birçok eylemin de emrini verdiği belirlenen, davanın bir numaralı sanığı firari İlhami Balı'nın, Suriye'de adı 'x' olarak belirtilen kampta olduğu belirtildi.

Söz konusu yazıda , "23 adet yakalama kararı bulunan şahsın yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, adı geçen İlhami Balı’nın sözde esir kampında isminin bulunduğu tespit edilmiştir" denildi. Yazıda yine firari sanıklardan Mustafa Delibaşlar ile Cebrail Kaya'nın ise Kuzey Suriye'de bir kampta bulunduklarının tespit edildiği bilgisi yer aldı.

Davanın avukatları, yarınki duruşmada İlhami Balı’nın hangi kapta olduğunun belirlenmesini, ve belgelerin tamamının dosyaya girmesini talep edecek.

İlhami Balı, aynı zamanda 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın planlayıcı olarak dosyada yer alıyor.