2 Ekim 2024 Çarşamba

Emine Şenyaşar'a 'Barış, Dostluk ve Demokrasi' ödülü

Diyarbakır Tabip Odası, bu sene "Barış, Dostluk ve Demokrasi" ödülünü bu sene 1 yıldır adalet mücadelesini sürdüren Emine Şenyaşar'a verdi. Törende konuşan Emine Şenyaşar, adalet için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Diyarbakır Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı Haftası kapsamında verdiği "Barış, Dostluk ve Demokrasi" ödülünü bu sene Emine Şenyaşar'a verdi. Tabip Odası ödülün takdimi için Yenişehir ilçesinde bulunan bir otelde ödül töreni düzenledi. Etkinliğe TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya online katılırken, bölge tabip odaları, Şenyaşar ailesinin avukatı Hidayet Enak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ile HDP Diyarbakır İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Barış Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) gibi çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi törende yer aldı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasal krizin derinleştiğini belirterek, buna bağlı olarak hak ihlallerinin arttığını kaydetti. Turan, "Sağlık alanında yaşanan hak ihlalleri antidemokratik uygulamaları da derinleştirdi. Sağlığı sadece fiziksel ve ruhsal bir durum olarak ele almıyoruz. İhlallerin yaşandığı bir ortamda barışı, demokrasiyi savunmak için kendimize ilke edindik. Barış, dostluk ve demokrasi ödülünü 27 yıldır gerçekleştiriyoruz. Biz bu ödülü her türlü antidemokratik uygulamalara, baskılara ve gözaltına rağmen mücadele edenleri onurlandırmak için veriyoruz" dedi.

'SUÇLULAR ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK GEZİYOR'
Şebnem Korur Fincancı, her şeye rağmen demokrasiyi aramaya ve barış için mücadele etmeye devam ettiklerini söyledi. Fincancı, siyasi iktidarın hekimler de dahil pek çok toplumsal kesimi baskıladığını söyleyerek, "Hepimiz biliyoruz bu ülkede asıl suçlular elini kolunu sallayarak gezerken nüfusun yarısı terörist olarak yargılanıp cezaevlerinde yatırılıyor" ifadelerini kullandı.

Fincancı, Şenyaşar ailesine yaşatılan adaletsizlikte siyasi iktidara bağımlı yargının payına işaret ederek, "4 yıl olmasına rağmen yargılama süreci ne yazık ki adaleti sağlamaktan uzak. Daha en başta her olayda olduğu gibi Cumhurbaşkanı tanımlamalı bir konuşma yaparak yargıya talimat verdi ve her zaman olduğu gibi terörizmden bahsetti" dedi.

Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) ise adaleti sağlamaktan çok uzak olduğunu kaydeden Fincancı, Aysel Tuğluk'a yaşatılanları örnek verdi. ATK'nın bilime aykırı, siyasal kararlar verdiğini dile getiren Fincancı, "Bu koşullarda bizlere düşen yaşanılanları açığa çıkarıp bunları kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu adalet mücadelemizin bir parçasıdır. Ve bu birliktelik barış içinde, dostça ve dayanışmayla yaşamamıza olanak verecektir. Barış, dostluk ve demokrasi ödülünü Şenyaşar ailesiyle paylaşmaktan onur duyduğumu ifade etmek istiyorum."

'İKTİDARIN YALANLARI DEŞİFRE OLDU'
Avukat Hidayet Enak ise, Şenyaşar ailesinin direnişinin Türkiye vicdanında yer aldığını ve iktidarın bütün yalanlarını deşifre ettiğini vurguladı. Enak, "İktidar, olaylardan hemen sonra aileyi yalnızlaştırma politikası yürüttü. Otorite, tamamen gerçekliği örtbas etmek için hareket etti. Yaşama hakkının bu kadar açık ve net ihlal ettiği bu denli bir olay tarihte yoktur" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ VE MIZRAKLI'DAN MESAJ
Ödül törenine Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı mesaj gönderdi. Ortak gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: "Değerli Emine Ana, çok büyük bir haksızlık yaşadığını, çok acı çektiğini biliyoruz, acını paylaşıyoruz. Çok haklı bir mücadele yürütüyorsun. Sana ve mücadelene büyük saygı duyuyoruz. Bize de direnme gücü veriyorsun. Evet belki ikimiz de burada bir cezaevi hücresindeyiz ama kalbimiz orada seninledir. Gün gelecek, sorumlular adil yargı önünde hesap verecekler ve ruhundaki, ruhumuzdaki yara biraz olsun kapanacak. Biz buna yürekten inanıyoruz, sen de inancını bir an için bile, asla kaybetme. Bu ödül nedeniyle Diyarbakır Tabip Odasına teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle herkesi, Şenyaşar ailesine destek olmaya çağırıyoruz. Adaletin, hukukun olacağı özgür günlerde görüşebilmek üzere…"

Ardından TTB'nin "Barış, Dostluk ve Demokrasi" ödüllerinin tarihçesini ve Şenyaşar ailesinin adalet mücadelesini konu alan bir sinevizyon izletildi.

ŞENYAŞAR: MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİM
TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Mahmut Ortakaya, "Barış, Dostluk ve Demokrasi" ödülünü Emine Şenyaşar'a takdim etti. Emine Şenyaşar, yaşanılanlar karşısında evde bekleyemeyeceğini kaydederek Urfa adliyesi önündeki adalet mücadelesini başlattıklarını anlattı. Şenyaşar, adalet için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Ödül takdiminden sonra tören sona erdi.