20 Eylül 2024 Cuma

Emekçilere vergi, sermayeye muafiyet

"Az kazanandan az, çok kazanandan çok" yalanıyla pazarlanan vergi paketi sermaye gruplarını ihya etmek için hazırlandı. 2023 yılında 735 şirketin vergi ödemediği ortaya çıkarken Hazine ve Maliye Bakanlığı kendini aklamak için yaptığı açıklamasında vergi ödenmediğini itiraf etti. Teşhir edilen şirketlerden Sinpaş da vergi ödememelerine gerekçe olarak GYO'yu gösterdi, muafiyetin sadece kendilerine yönelik olmadığını duyurdu. 

AKP tarafından "vergide adalet" iddiasıyla Meclis'e getirilen ve onaylanan vergi paketi, vergide adaleti getirmek bir yana şirketleri gözetiyor. 2024 yılının ilk altı ayında KDV ve ÖTV gibi önemli bir kısmı çalışanlardan kesilen dolaylı vergi gelirleri yüzde 66, dolaysız vergi gelirleri ise yüzde 34 oranında seyretti. 

"Şimşek Programı"yla işçi ve emekçiler, emekliler açlık ve yoksulluğa mahkum edilirken AKP vergi paketini "az kazanandan az çok kazanandan çok" yalanıyla pazarladı. Bu paket çalışanların vergi yükünü azaltmak yerine halkların sırtına yüklenecek yeni vergilerin de önünü açtı. 

28 Temmuz Pazar günü onaylanan vergi paketinde şirketlere yüzde 10 oranında asgari kurumlar vergisi getirildi, 740 milyon avrodan fazla satış geliri elde eden şirketler yüzde 15 efektif vergi ödeyecek. Küresel faaliyetleri toplamında 750 milyon avronun üzerinde cirosu olan tüm çok uluslu şirketler Küresel Asgari Kurumlar Vergisi'nin kapsamına girecek. Vergi ertelemeleri ile kurumlar vergi oranı düşüyor. Düzenleme ile şirketlere yapılan indirim ve istisnaların sadece bir kısmı kaldırılacak.

TÜRKİYE PATRONLAR İÇİN VERGİ CENNETİ
Yeni paketin onaylanmasının ardından iktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding, Demirören Medya, YDA İnşaat, Rönesans Holding, Sasa Polyeter, Getir, Amazon, Trendyol, Gediz Elektrik, Yemek Sepeti, Atasay, Sinpaş, Limak İnşaat, Taş Yapı, Tüvtürk, Dap Yapı, Albayrak Holding, Turkuvaz Medya, Yapı ve Yapı, Çalık Holding, Nanoksia, Martı, Kalyon İnşaat, Kolin İnşaat, Makyol, Gülermak, AHES, Özgün İnşaat, YSE Yapı, ASL İnşaat, Yıldızlar İnşaat, Söğüt İnşaat, Özaltın İnşaat'ın da aralarında olduğu 735 büyük şirketin vergi levhalarıyla birlikte sosyal medyada paylaşılarak vergi ödemediği ortaya çıkarıldı. AKP'nin 190 milyar liralık adrese teslim kamu ihaleleriyle ihya ettiği 20 inşaat patronunun 8'inin 2023'te hiç vergi vermediği, başlıca sanayi odalarının başkanlarına ait şirketlerin de son üç yılda ya hiç vergi vermediği ya da komik vergiler ödediği; istisna, muafiyet ve indirimlerle birlikte Türkiye'nin patronlar için bir vergi cenneti olduğu bir kez daha gözler önüne serilmişti.

AKP'Lİ VEKİLİN EŞİ VE AĞABEYİ YILLARDIR VERGİ ÖDEMİYOR
Evrensel gazetesi yaptığı haberle şirketlerin ve AKP'lilerin vergi ödemediğini ortaya çıkarmıştı. Habere göre AKP tarafından hazırlanan vergi paketinin ilk imzacısı olan Denizli Milletvekili Nilgün Ök'ün eşinin üzerine kayıtlı şirketin de son beş; Ök'ün ağabeyiyle birlikte kurduğu şirketin ise son üç yılda hiç vergi vermediği ortaya çıktı. Taş Yapı, son 5 yılda 28 milyar 333 milyon 527 bin 775 liralık adrese teslim ihale almasına rağmen hiç vergi ödememiş. Aynı şekilde, Yapı ve Yapı İnşaat 2023 yılında 15.9 milyar liralık ihale almış ancak tek kuruş vergi vermemiş. Bahçıvan Gıda, son üç yılda hiç vergi ödememiş; Ardıç Cam, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödememiş. Kıvanç Tekstil ve Aslıteks de vergi ödemeyen şirketler arasında. 

SANAYİ ODASI BAŞKANLARININ ŞİRKETLERİNDEN VERGİ ALINMAMIŞ
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu gibi isimlerin de şirketlerinin vergi ödememesi dikkat çekti. Öte yandan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyup Aksu ise yalnızca 230 lira vergi ödedi. 

BAKANLIKTAN VERGİ İTİRAFI
Teşhirlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Maliye Bakanlığı, şirketler hakkında inceleme başlattıklarını duyururken, 2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edildiği bildirildi. Sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde de vergi incelemeleri yürütüldüğü bilgisi verildi. Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirildiğini söyleyen Bakanlık "Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir" dedi. Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin istisnasız uygulandığını savunan Bakanlık, "Bu mücadelemize destek vermek amacıyla vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen kanunda yer almaktadır" ifadelerini kullandı. Bakanlık söz konusu firmaların kendileriyle ilgili açıklama yapabileceğini belirtti.

SİNPAŞ: MUAFİYET TÜM GYO'LAR İÇİN GEÇERLİ
Teşhir edilen şirketlerden ilk açıklama Sinpaş'tan geldi. Sinpaş, vergi vermediklerini kabul etti, gerekçe olarak GYO'lara tanıdığı muafiyeti gösterdi. Sinpaş, şu savunmayı yaptı: "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO), Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin (1)/d-4 bendi gereğince kurumlar vergisinden muaf tutulurken, aynı kanunun 15. maddenin (3) numaralı bendi ve Geçici 1. maddenin (4) numaralı bendi gereği gelir vergisi stopaj oranı sıfırdır. Bu mevzuat çerçevesinde, ayırt edilmeksizin tüm GYO'ların elde ettikleri kazançlar, kurumlar vergisinden muaftır. GYO'lar, mal ve hizmet satışlarından KDV, tapudaki taşınmaz alım satımlarından tapu harcı, kayıtlı taşınmazlardan ise emlak vergisi öderler. İlgili vergi kanunları ve mevzuatlarında yer alan bu koşullar, tüm GYO'lar için geçerli olup sadece Sinpaş'a ait bir durum değildir. GYO'lara ilişkin kurumlar vergisi istisnası, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda 11 Temmuz 1992 tarih ve 3824 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle vergi sistemimizdeki yerini almış ve hiçbir değişikliğe uğramadan bugüne kadar gelmiştir. GYO'lar ve bunlara ilişkin kurumlar vergisi istisnası 32 yıldır vergi sistemimizde yer almaktadır."

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek teklifin onaylanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, sermaye gruplarının vergi ödemesine değinmedi. 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ VERGİDE ADALET İÇİN 21 HAFTADIR DİRENİYOR
Sağlık emekçileri vergide adaletin sağlanması için haftalardır direniyor. Vergi kesintilerinin yıl içinde sabit kalması ve kesinti oranının üst sınırının yüzde 15 olmasını isteyen sağlık çalışanları, kesinti oranlarının yıl sonuna doğru yüzde 35'e çıktığını belirtiyor.