22 Eylül 2024 Pazar

Elçi İstanbul'da anıldı: Devlet gözetiminde katledildi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde katledilen Tahir Elçi İstanbul?da anıldı. Soruşturma dosyasında ilerlenme yaşanmamasına tepki gösteren avukatlar, "Elçi devlet gözetiminde katledildi" dedi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 yıl önce bugün basın açıklaması yaparken katledilen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için Bakırköy Adliyesi'nin önünde anma düzenlendi.
 
 Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun (ÖHP) da aralarında bulunduğu birçok hukuk kurumunun ortak düzenlediği eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Oya Ersoy, Ahmet Şık, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Eş Başkanı Avukat Eren Keskin, İHD İl Başkanı Gülseren Yoleri’nin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. 
 
“Tahir Elçi’yi unutmayacağız. Em qasidê aşitî û dadê Tahir Elçî ji bîr nakin (Barış ve Adalet Elçi'sini unutmuyoruz)” pankartının açıldığı eylemde Elçi’nin fotoğrafları da taşındı.
 
DEVLET GÖZETİMİNDE KATLEDİLDİ
 
Basın açıklamasını okuyan ÖHP’li avukatlardan Pınar Konak, Tahir Elçi'ye sıkılan kurşunun adım adım ilerleyen planın son aşaması olduğunu belirterek, Elçi'nin bir televizyon programında başlatılan linç kampanyası ile hedef gösterildiğine dikkat çekti, ardından hakkında dava açıldığını hatırlattı. 
 
Konak, “Yaşamını ‘faili meçhul’ cinayetlere, yargısız infazlara, keyfi tutuklamalara karşı mücadeleyle geçiren Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı sıfatıyla açıklama yaptığı sırada, devlet gözetiminde katledildi. Cinayetin delilleri devlet gözetiminde karartıldı. İnsanların ölmemesi, kardeşçe yaşanacak bir ülke hayaliyle toplumsal barışı savunan bir insan hakları savunucusu, savunma kurumu Elçi'nin sesi, savaş çığırtkanları tarafından susturuldu” dedi.
 
"Meslektaşımız, dostumuz Tahir Elçi sen rahat uyu, mücadelen mücadelemizdir. Mücadele bayrağını senden devraldık ve daha da yükseğe taşıyacağız" diyen Konak, Elçi'nin katillerinin yargı önüne çıkması için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 
 
 4 AYAKLI MİNARE’NİN ÖNÜNDE YATAN İNSAN HAKLARI
 
Ardından söz alan Eren Keskin de, Tahir Elçi ile ilgili tüm anılarının ihlaller üzerine olduğunu belirterek, “Tahir CNN’de kurtlar sofrasının önüne atıldı. Faşist bir güruh tarafından yok edilmeye çalışıldı" dedi. 
 
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise “Tahir Elçi’nin hayatı Türkiye’de insan hakları mücadelesinin tarihidir. Dokunmadığı hak ihlali mağduru yoktur. Bu nedenle 3 yıl önce Diyarbakır sokaklarında öfkeden çok hüznün sesi vardı. 3 yıl önce bugün hepimiz katliamı kameralardan izledik. 3 yıldır Diyarbakır 4 Ayaklı Minare’nin önünde yatan insan haklarıdır. Bizler bunu o yerde bırakmayacağız. Hep birlikte kaldıracağız” ifadelerini kullandı. 
 
Konuşmaların ardından Bakırköy Adliyesi önüne Elçi anısına karanfiller bırakıldı