20 Eylül 2024 Cuma

Elazığ Kadın Hapishanesi'nde yine keyfi uygulama

Daha önce tutsaklara üstünde 'terör' yazan kimlikleri takma zorunluluğu getirilen Elazığ Hapishanesi'nde şimdide kadın tutsaklar 24 saat kamera ve gözetleme penceresi ile izleniyor. Yaşadıkları hak ihlallerini gönderdikleri mektupla ETHA'ya anlatan Fethiye Ok ve Sevim Ekin, kamuoyuna destek çağrısı yaptı.
AKP/Saray rejimi OHAL'i 18 Tammuz'da kaldıracağını açıkladı. Ancak OHAL kaldırılsa bile politik tutsaklara yönelik keyfi uygulamalar kaldırılmayarak gittikçe kalıcılaşıyor.
 
Daha önce tutsaklara üstünde 'terör' yazan kimlikleri takma zorunluluğu getirilen Elazığ Hapishanesi'nde 4 ay açlık grevi yapan politik kadın tutsakların direnişi sonucu uygulamadan vaz geçilmişti. Elazığ T Tipi Kadın Hapishanesi'ni kampüs içindeki Kapalı Kadın Hapishanesi'ne taşınması ile birlikte yaşanan hak ihlalleri yeniden gündeme geldi.
 
Elazığ Hapishanesi'nden politik tutsaklar Fethiye Ok ve Sevim Ekin, ETHA'ya yaşadıklarını anlatan bir mektup göndererek kamuoyunda duyarlılık çağrısı yaptı.
 
"Biz Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’de keyfi yasa ve uygulamalara 4 ay boyunca direnen kadınlarız. Bizi yaşadığımız ve maruz kaldığımız hak ihlallerinin yanında direnişimiz ile de tanıyorsunuz" diyen Ok ve Sevim, 8 Haziran tarihinde hasta tutsaklar için yapılan ve sonradan ismi Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi olarak değiştirilen  R Tipi’ne nakil edildiklerini belirtti.
 
Ok ve Ekin durumlarını şu sözlerle özetliyor: "Biz burada yaş aralığı 20 ile 70 arasında değişen 28 kadınız. Yanımızda ayrıca yine yaş aralığı 1 ile 9 arasında değişen 3 çocukta bulunuyor. "Düşünce suçluları" olarak duvarlarla fiziki özgürlüğümüz elimizden alınırken bu kamera ve pencerelerle de psikolojik sınırlar çizilmeye çalışılıyor."
 
Her koğuşu 6 kişilik 5 hücreden oluşan Kadın Kapalı Cezaevi’nin mimarisinin hasta tutsakların koşullarına göre yapıldığını ve bundan dolayı her taraf 24 saat kameralar ve gözetleme pencereleriyle dolu olduğunu söyleyen Ok ve Ekin, havalandırmada ve mutfakta 1'er, koridorda ise 4 tane olmak üzere 6 kamera tarafından izlendiklerini ifade etti.
 
GECE IŞIKLAR AÇIK
 
Geceleri "Kameralar görmüyor" gerekçesiyle ışıkların açık tutulduğunu ve kişisel kullanım alanlarının dahi izlendiğini belirten tutsaklar, "Kameralar dışında odalarımızın çıktığı koridor, havalandırma ve mutfağımıza bakan pencerelerden de gözetleniyoruz. Aynı zamanda idarenin kullandığı ana maltadan geçen diğer suçlardan tutuklu-hükümlü ve kadın-erkek personeller bu pencerelerden yaşam alanımızı rahatlıkla görebiliyor" dedi.
 
Koğuşlarda rahatça yürüyemediklerini, giyinemediklerini hatta koşamadıklarını belirten Ok ve Ekin, psikolojik ve fiziki olarak gözetlenmenin taciz olduğunu ifade ederek havalandırma, mutfak ve odalarının pencerelerinin karşıt görüşteki tutsakların bulunduğu koğuşlarla karşı karşıya olduğunu ve can güvenliği sorunu yaşadıklarını ifade etti.
 
Yaşadıkları hak ihlallerini ve taleplerini Adalet Bakanlığı, Savcılık ve kurum müdürlüğüne anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Ok ve Ekin taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
- 24 saat açık kameraların kapatılması
- Gözetleme pencerelerinin kapatılması 
- Güvenlik nedeniyle karşıt görüşteki tutsakların yerine aynı görüşte olan tutsakların getirilmesi
 
SESİMİZE SES OLUN
 
"Biz Elazığ T Tipi’nde bir çok hak ihlali ile karşı karşıya kaldık. Maruz kaldığımız hak ihlaline 4 ay direnirken sesimize ses alamadık. Bundan kaynaklı var olan zorlu süreç daha da zorlu bir hal aldı. Aynı durumların yaşanmaması ve hak ihlallerinin derinleşmemesi için sesimize zamanında ses verilmesini istiyoruz. Dile getirdiğimiz hak ihlallerine karşı sizin ahlaki ve vicdani sorumlulukla yaklaşacağınıza inanıyoruz" diyen Ok ve Ekin kamuoyuna destek çağrısı yaptı.