3 Ekim 2024 Perşembe

Ekonomik krizin boyutunu Halk Ekmek önündeki kuyruklar gösterdi

Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte halkın ucuz ekmeğe talebi arttı. Birçok kentte Halk Ekmek önünde oluşan uzun kuyruklar ekonomik krizi bir kez daha gözler önüne serdi. 

İktidarın "ekonomimiz iyi" yalanını halk Halk Ekmek kuyrukları gözler önüne serdi. Un stokları bitene kadar ekmeğe zam yapılmayacağını duyuran Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) verileri de giderek artan yoksulluğu bir kez daha ortaya çıkardı.

Fırınlarda ekmek 3 buçuk liraya satılırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Halk Ekmek'in ürettiği ekmek1 lira 25 kuruşa satılıyor. Birgün'de yer alan habere göre, her geçen gün daha da yoksullaşan halk ise ucuza ekmek alabilmek için Halk Ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. İstanbul'da büfelerde, marketlerde ve bakkallarda geçen temmuz ayında toplam 17 milyon 135 bin Halk Ekmek satıldı. Ancak halkın ucuz ekmeğe olan talebi her ay katlanarak arttı. Eylül ayında 21 milyon 131 bin Halk Ekmek satılırken kasım ayında tam 28 milyon 560 bin Halk Ekmek satıldı. Bu ay ise 19 Aralık gününe kadar satılan Halk Ekmek sayısı 22 milyon 754 bin. İzmir'de ise Halk Ekmek'in günlük üretimi 40-45 bindi. Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte kasım ayı itibarıyla bu sayı 120 bine çıktı. Yeni yılda ise günlük 130 bin ekmek üretilmesi planlanıyor.

MERSİN'DE DE HALK UCUZ EKMEĞE ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR
Mersin'de de durum farklı değil. Mersin Büyükşehir Belediyesi ayda normalinde 70 bin ekmek üretiyor. Bu sayı, geçen yaza kadar yetiyordu; çünkü piyasada satılan ekmek için Halk Ekmek arasında çok fiyat farkı yoktu. Fırın ve marketlerde 1 bira 25 kuruşa satılan ekmek, Halk Ekmek'te 1 liraydı. Ancak sonbaharda peş peşe gelen zamlarla piyasada ekmek 2 buçuk lira oldu. Bu durum, Halk Ekmek'e talep artırdı. Şimdi daha fazla üretim için belediye yeni tesis kurma hazırlığı yapıyor. Öte yandan herkesin ucuz ekmeğe ulaşabilmesi için satışları 3 ekmekle sınırlandırıyor.

AKP İBB'YE AİT EKMEK BÜFELERİNE LOGO KOYDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Halk Ekmek AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, AKP'li Bahçelievler Belediyesi'nin İBB'ye ait Halk Ekmek büfelerine Bahçelievler Belediyesi'nin logosunun yer aldığı ve belediye başkanının isminin yazılı olduğu poşetlerin dağıtılmasına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından poşetlerin fotoğrafını paylaşan Nama, belediyenin algı yarattığını, hizmetin belediye tarafından sağlandığının gösterilmek istendiğini söyledi. Nama, paylaşımında şunları dile getirdi:  "AKP'li Bahçelievler Belediyesi, İBB'ye ait Halk Ekmek büfelerine Bahçelievler Belediyesi'nin logosu ve belediye başkanının ismi yazılı olan poşet dağıtarak hizmeti kendileri yapıyormuş gibi algı yaratıyor. Algı yapmayın! Hizmet yapın, hizmet! Çok ayıp!"