3 Ekim 2024 Perşembe

Ekonomik kriz, sağlığa erişimi zorlaştırıyor

Ekonomik krizin derinleştiği koşullarda sağlığa erişimin de giderek zorlaştığının altını çizen TTB Merkez Konseyi, krizin sağlık alanındaki boyutunun hafifletilmesi, kamucu bir sağlık anlayışının benimsenmesiyle mümkün olduğunu ifade etti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, ekonomik krizin derinleştiği koşullarda sağlığa erişim giderek zorlaştığını belirtti. Türkiye'de uygulanan ilaç fiyatlandırma politikalarının, döviz kurlarındaki yükselme ve sabit kur uygulaması nedeniyle ilaç firmalarının zarar ettikleri gerekçesiyle ilaçları serbest eczane ve sağlık kuruluşlarına arz etmediğinden kaynaklı temel ağrı kesicilerden, kanser tedavisinde kullanılan yaşamsal önemdeki bazı kemoterapilere kadar ilaçların temininde zorluklar yaşandığının altı çizildi.

Yaşanan ekonomik krizin sağlık hakkı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin örneklerin hızla yaygınlaştığı vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "Sağlığı koruyan ve geliştiren değil; tüketimi özendiren, sağlık hizmetlerini piyasalaştıran, kamu tarafından çok daha ekonomik yöntemlerle inşa edilebilecek hastanelerin yerine kamu-özel ortaklığı ile yapılan devasa şehir hastaneleriyle milyarlarca doları sermayeye aktaran, ilaç kullanımını katbekat artıran, tıbbi görüntüleme yöntemlerinin kullanımında OECD birinciliğine soyunan sağlık politikaları; hastalarımızın yaşamsal ilaçlarına ulaşmakta güçlük çektiği bu günlerin hazırlayıcılarıdır.

Ekonomik krizin faturasının hastalarımıza ödetilmesini kabul etmiyoruz. Sermayeye, özel hastanelere, şehir hastanelerine sağlık bütçesinin çok önemli kısmının ayrılmasına yol açan sağlık politikaları halkın sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kamu otoritesi; Türk Tabipleri Birliği ve ilgili diğer meslek örgütleri/derneklerle işbirliği yaparak, giderek büyüyen tıbbi cihaz ve ilaç temini sorununa çözüm bulmak zorundadır. Krizin sağlık alanındaki boyutunun hafifletilmesi, kamucu bir sağlık anlayışının benimsenmesiyle mümkündür."