21 Eylül 2024 Cumartesi

Ekmez: Ameliyatları ertelemek ciddi sorunlara yol açar

Ekonomik kriz nedeniyle 'acil durumlar dışında ameliyat yapılmaması' biçimindeki genelgeler ile ilgili ETHA'ya konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez, "İnsanların olağan koşullarda ameliyat olma ihtimalini ortadan kaldırırsak hastaların büyük bir oranı, acil durumda karşımıza çıkacak" dedi.
Geçtiğimiz ay, Ordu Devlet Hastanesi Başhekimliği'nin acil durumlar dışında ameliyat yapmamaları yönünde doktorlara gönderdiği talimat Gazi Üniversitesi'ne bağlı Gazi Hastanesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne (KTÜ) bağlı Farabi Hastanesi'nde yaygınlaşma eğilimi gösteriyor.
 
Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan imzalı genelgede döviz kurlarındaki artış nedeniyle sağlık ekipmanlarının fiyatının artması nedeniyle ameliyatlarda kullanılacak malzemelerin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli rapor istenmişti.
 
"Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir" denilen genelgenin bir benzeri Başhekimi Halil Kavgacı imzası ile KTÜ'ye bağlı Farabi Hastanesi'ne gönderildi.
 
Genelgede, bölgedeki tek Aferez Merkezi'nin kendi hastanelerinde olduğuna vurgu yapılarak "Bazı hastalarda hayat kurtarıcı olarak uygulanan plazmaferez tedavisi için gerekli olan 'Terapötik Aferez Seti' stoklarımızda tükenmiş olup, çıkılan tüm satın alımlara hiçbir firma teklif vermediğinden dolayı alım gerçekleştirilememiştir" denildi.
 
GENELGELER DAHA CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇAR
 
Siyasi iktidar ne kadar 'Ekonomik kriz yok' dese de hastaneler kriz nedeniyle sağlık hizmetinde kısıtlamaya gidiyor. Bu duruma dair ETHA'ya konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez, bu genelgelerin resmi yolla yapılmadığını belirterek üniversiteler arasındaki yazışmalardan ibaret olduğunu söyledi. Ekmez, ayrıca "İnsanların olağan koşullarda ameliyat olma ihtimalini ortadan kaldırırsak hastaların büyük bir oranı, acil durumda karşımıza çıkacak. Bu da hastaların durumlarını ameliyat olacakları esnadan daha kritik bir noktaya taşımaya neden olacaktır. Yani hastanın hayatını riske atacak durumları yaratabilir. Ve bütün bu politikalar hem hasta sağlığını hem de sağlık çalışanını zor duruma sokacaktır" diye belirtti.
 
Ancak bu durumun ilerleyen dönemde emekçilerin sağlık hizmeti almasını etkileyebileceğini de ekledi.
 
Ekmez ayrıca "Ekonomik kriz nedeniyle sağlık çalışanlarının maaşlarında bir düşüş söz konusu. Ek ödemeler ve nöbet ücretleri ile ilgili ödemelerde sorun yaşayan yerler var" diyerek krizin sağlık emekçilerinin ücretlerine de yansıdığını belirtti.
 
YEP'DE SAĞLIK HİZMETİ KESİNTİSİ PLANLANIYOR
 
Geçtiğimiz ay Çapa ve Cerrahpaşa Hastanelerinde asistanların nöbet ücretlerini alamadıklarını hatırlatan ve yapılan yarım günlük iş bırakma eylemi sonrası bu ödemelerin yapıldığını hatırlatarak  "Bir çok şehirde hastanede ek ödemelerde yüzde 50 ile yüzde 100 arasında kesintiler var. Biz sahadaki verileri toplamaya çalışıyoruz" diyen Ekmez, sağlık emekçilerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili bir çalışma başlattıklarını belirtti.
 
"Hasta hizmet sunumu, ameliyat malzemelerinin kullanımı ve eksikliği ile ilgili yaşanan sıkıntıları hazırladığımız formlar aracılığı ile sorduk" diyen Ekmez, Yeni Ekonomik Program'da, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 10.1 milyar civarında bir kesinti yapılmasının planladığını vurguladı.
 
"Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan tasarrufa gitmek şunu ifade ediyor; bütün geliri sosyal güvenlik kurumundan olan hastanelere, sağlık çalışanlarının maaşlarına ve hizmet sunumuna doğrudan yansıyacak bir durum. Bunun en başında da ameliyatlar geliyor. Çünkü ameliyat masrafları yüksek olduğundan kaynaklı karşılanmasında güçlükler çekilecek. Zaten genel olarak hastanelerin kendi bütçelerini çevirmeleriyle ilgili uzunca bir zamandır sıkıntı yaşanıyordu" diyen Ekmez, SGK'nın ödediği ücretlerle ilgili uzun zamandır sorunların olduğunu ifade etti.
 
Krizin faturasının ne sağlık çalışanlarına ne de halka çıkarılmaması gerektiğini söyleyen Ekmez, "Krizin faturası krizi çıkaranlara kesilsin" dedi.