3 Ekim 2024 Perşembe

Ekmeğe yeni zam gündemde

Erdoğan kurdaki 'sert düşüş' ile övünürken, dövizdeki düşüş temel gıda maddelerine yansımadı. Ziraat Mühendisleri Odası, son bir ay içinde ekmek fiyatlarında yaşanan artışın önümüzdeki dönem de devam edeceği uyarısında bulundu.

Kapitalizmin yapısal krizi, yoksulluğu artırıyor. Halk ekmek dahi alamaz hale gelirken uzmanlar önümüzdeki dönemde temel gıda maddelerinde fiyatların artmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

İstanbul'da ekmek fiyatları bir ay içinde 3.5 TL'ye yükselirken, halk ekmek büfeleri önündeki kuyruklar uzadı. Döviz kurunda nispeten yaşanan düşüşle övünen Erdoğan, kriz sona eriyormuş izlenimi yaratmaya çalışırken, temel gıda maddelerindeki fiyat artışı durmadığı gibi devam ediyor.

EKMEKTE İNDİRİM YOK YENİ ZAM GÜNDEMDE
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez; mazot, gübre, ilaç girdilerindeki artışa işaret etti. Suiçmez, kurdaki düşüşün ekmek fiyatlarına indirim olarak yansımayacağını, aksine artan un, maya, su, elektrik maliyetleri nedeniyle ekmekte yeni zamların gündeme gelebileceğini vurguladı.

Doların 7.5 TL'den 18.5 TL'ye yükseldiğini daha sonra 11.5 TL seviyesini indiğini hatırlatan Suiçmez, 4 TL'lik artışa dikkat çekmiş oldu. Tarım politikalarına dikkat çeken Suiçmez, yaşanacak gıda krizine işaret etti.

Çiftçinin, yanlış politikalarla bezdirilerek buğday üretiminden çekilmesiyle, tüketiciye yansıyacak çok büyük bir gıda enflasyonunun da kapıda olduğunu söyleyen Suiçmez "2022 yılında kuraklık etkisi yanında aşırı fiyatlar nedeniyle çiftçinin gübresiz ekim yapması çiftçinin üretimden çekilmesini hızlandıracak, ekim alanları daha da azalacak, maalesef dışa bağımlılık artacak, gıda enflasyonu düşmeyerek tüketiciye yansıyacak yüksek fiyatlarla gıda krizi devam edecektir. Bu olumsuz tabloyu düzeltmenin başlıca çözümü, üretim ekonomisine dayalı kamucu tarım politikalarına geçmek, yerli üreticiyi ve üretimi somut önlemlerle koşulsuz desteklemektir" dedi.

Ekim 2020 ile Ekim 2021 arasında buğday ithalatının yüzde 67 arttığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, buğdayın ekim alanlarındaki daralmaya dikkat çekti, şunları söyledi: "Türkiye'de 1991 yılında 9.6 milyon hektar, 2014 yılında 7.9 milyon hektar olan buğday ekim alanları, 2020 yılında 6.9 milyon hektara indi. 1991 yılında Türkiye nüfusu 56 milyon ve buğday üretimi 20.4 milyon ton iken, 2021 yılında nüfus 84 milyona ulaşırken buğday üretimi ise 20 milyon tonun altına düştü."