22 Eylül 2024 Pazar

EHB Avukat Can Tombul'un duruşmasına çağrı yaptı

Avukat Can Tombul'un tutuklu yargılandığı davaya çağrı yapan EHB, hapishanelerde işkence görenlerin, devrimcilerin, istismara uğrayan çocukların, işçilerin, öğrencilerin, Gezi direnişçilerinin, dokunulmazlıkları kaldırılan seçilmişlerin avukatlıklarını yapmaya devam edecekleri söyledi.
Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), 135 gündür tutuklu olan büro avukatlarından Can Tombul'un yarın görülecek mahkemesine çağrı yaptı. Şubat ayında gözaltına alınan Avukat Can Tombul'un,  Ankara'dan Urfa'ya, Urfa'dan İstanbul'a siyasi polisin komplo zinciri ile tutuklandığının ve avukatlık pratiğinin dosyada suç olarak gösterildiği belirtildi.
 
Ankara'da gözaltına alınan meslektaşlarının başlatılan bir soruşturma kapsamında aylarca telefonlarının dinlendiğinin, adım adım takip edilmiş olduğunun, hapishanelerdeki müvekkil ziyaretleri ve gözaltı takiplerinin delil olarak dosyaya sunulduğunun vurgulandığı açıklamada, "Polisin gözünden kaçırmadığı meslektaşımızın yasa dışı faaliyetleri arasında Emniyet Müdürlüğü'ne gitmek, adliyeye gitmek, müvekkillerinin savcılık sorgularına katılmak da çokça mevcut" denildi.
 
4 gün gözaltında tutulan Avukat Tombul'un savcı tarafından ifadesi dahi alınmaksızın tutuklanarak önce Metris sonrasında da Silivri Hapishanesi'ne gönderildiğinin kaydedildiği açıklamada, "Davanın açılmasıyla birlikte dosyadaki gizlilik kararı kalkmış, dosyadaki evraklara ulaştığımızda meslektaşımıza kurulan komplonun boyutu da ortaya çıkmış oldu. Bir kez daha gizlilik kararlarının, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için değil savunmanın engellenmesi ve kurulan komplonun gizlenmesi için alındığını görmüş olduk" diye belirtildi.
 
İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmet Bozkurt'un, Can Tombul hakkında zaten yürütülen bir soruşturma olduğunu bilmesine rağmen aynı delillerle yeniden bir soruşturma başlattığının, Başka bir yer savcısı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına müdahale edildiğini ve ifadesini dahi almadan tutuklamaya sevk edildiğinin belirtildiği açıklamada polis ve savcının el ele vererek Tombul'u tutukladığı ifade edildi.
 
"Bu çaba belki bir süre mesleğimizi dışarda yapmamıza engel olabilir ama ezilenlerin savunmanlığını yürütmekten asla alıkoyamaz. Dün Bakırköy Hapishanesi'nde mesleğini sürdüren Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar nasıl ki bugün yine kaldıkları yerden devam ediyorsa Can Tombul da özgürlüğüne kavuşacak ve kaldığı yerden devam edecektir" denilen açıklamada, hapishanelerde işkence görenlerin, devrimcilerin, istismara uğrayan çocukların, işçilerin, öğrencilerin, Gezi direnişçilerinin, dokunulmazlıkları kaldırılan seçilmişlerin avukatlıklarını yapmaya devam edecekleri kaydedildi.
 
"Savunmaya dönük bu saldırıları bertaraf etmek için ihtiyacımız olan şey daha çok dayanışma" denilen açıklamada yarın görülecek mahkemeye katılım çağrısı yapıldı.