3 Ekim 2024 Perşembe

EHB: Ahmet Ayva'ya gözaltında ajanlık ve itirafçılık dayatılıyor

EHB, gözaltındaki müvekkilleri Ahmet Ayva'nın ajanlık ve itirafçılık dayatmasına maruz kaldığını açıkladı. Psikolojik işkencenin devlet politikası haline geldiğine dikkat çeken EHB, Ayva'nın serbest bırakılmasını istedi. Baba Fahrettin Ayva da, "Biz oğlumuzun arkasındayız, ondan boşuna bu taleplerde bulunmayın" dedi.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), 7 Kasım'da Tekirdağ'da gözaltına alınan ve tutulduğu İstanbul Emniyeti Müdürlüğü'nde psikolojik işkenceye maruz kalan müvekkilleri Ahmet Ayva için açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına Ahmet Ayva'nın ailesi, HDP Milletvekili Hüda Kaya, İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, HDP, ESP, SMF üyeleri katıldı.

YOLERİ: VAKA SAYILARI YILDAN YILA ARTIYOR
"Baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, itirafçılığa zorlama suçtur" pankartının açıldığı toplantıda konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 2016 yılından sonra önemli çalışmalar yaptıklarını ve periyodik raporlar paylaştıklarını hatırlatarak, "Baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma dayatmaları, kaçırma yöntemlerine ilişkin açıklamalar yapıyoruz. 2018 yılında 160 vaka, 2019 yılında 150 vaka ve 2020 yılının ilk on ayında 160 vakanın dernek tarafından tespit edildiğine dikkat çekmek istiyorum. Sayı gittikçe artıyor" dedi.

Söz konusu vaka sayılarının daha yüksek olduğunu, çünkü çok sayıda kişinin "başına daha kötü bir şey geleceği" korkusuyla başvuru yapamadığına dikkat çeken Yoleri, baskıların en çok da siyasi faaliyet yürütenlere, öğrencilere ve tutsak ailelerine yönelik olduğunu söyledi. Az sayıda kişinin cesaret ettiği şikayet konusunda savcıların etkin bir soruşturma yürütmekten kaçındığına dikkat çeken Yoleri, basın açıklamalarının tek hedefinin suçu duyurmak değil, tekrarını önlemek ve yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmeyi sağlamak olduğunu da ekledi.

"Bu olayların gizli kalmaması önemli. Bu tür suçlara maruz bırakılan kişiler, bu tür hukuksuz uygulamalara maruz bırakılan kişilerin bu tür olaylara ilişkin Cumhuriyet Savcılıklarına su duyurusuna bulunması, İHD'ye başvuru yapması ve kamuoyuna duyurması ile pek çok mekanizmayı hareket geçireceğini biliyoruz" diyen Yoleri, İHD olarak bu tür durumlara maruz kalanlara her türlü desteği sürdüreceklerini kaydetti.

UÇAR: BU YÖNTEMLER EMNİYETİN POLİTİKASI HALİNE GELDİ
Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezgin Uçar, itirafçılık ve ajanlık dayatmasının çok uzunca bir süredir emniyet politikası haline geldiğini kaydetti. Uçar, "Gözaltına alınmayan kişilerle ilgili olarak da 'sohbet' adı altında görüşmeler, kişinin başta kendi yaşam güvenliği olmak üzere, ailesinin, arkadaşları, sevdiği insanların yaşam güvencesiyle tehdit eden yöntemler, gözaltındaki kişiler için ise 'mülakat' adı altında tehditler söz konusu" dedi.

Ayva'nın gözaltına alındığı andan itibaren "itirafçı" olmaya zorlandığını aktaran Uçar, Ayva'nın üzerine de başka bir itirafçının verdiği "ifadeler" dışında bir şey olmadığını söyledi. İtirafçıların, devlet korumasından çıkarılmasını isteyen Uçar, Ayva'nın ifade işlemlerinin derhal başlatılmasını istedi.

BABA AYVA: OĞLUMUZUN ARKASINDAYIZ
Ahmet Ayva'nın babası Fahrettin Ayva, "Oğlum, 7 Kasım akşamına doğru gözaltına alındı. Sabah 05.00 sırasında TEM'den aradılar,'elimizde' dediler. Avukatlarının aramasını talep etmiş, sabah arkadaşlarla irtibat haline geçtim. Tekirdağ'a geçtiler ve görüşme sağladılar" dedi.

Baba Ayva, oğluna itirafçı ve ajan olması için baskı uygulandığını belirterek, "Biz de aile olarak Ahmet Ayva'nın arkasındayız. Oğlum suçsuzdur, oğlumdan böyle taleplerde bulunmasınlar" dedi.

KAYA: HİÇBİR MUHALİF İŞKENCE İLE SİZİNLE İŞBİRLİĞİ YAPMAZ
HDP Milletvekili Hüda Kaya ise, çürüyen sistemin kendisiyle birlikte toplumu da çürütmeye çalıştığını, böylece insanların kişiliklerden, vicdandan, erdemden, yaşam hakkında uzaklaştırılarak, nesneleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Kaya, "Başta polis camiası olmak üzere vatandaşlarımıza, insanlarımıza uygulaya geldikleri haksızlık, zulüm, işkencelerle karşı karşıya gelmekle geçiyor günlerimiz. Çok çarpıcı bir örnek. Daha önceki gün Topkapı'da park içinde Hak ve Adalet Platformu'ndan arkadaşlarımız 'imdat' çığlığını duyuyor ve gidiyorlar birini birine işkence yaptığını görüyor. Elinden bir şey gelmediğini düşününce 155'i arıyor. Ve parktaki polisler arayan kişinin üzerine gidiyor 'sen misin arayan' diye saldırıyorlar, gözaltına arıyor. Şiddete karşı durmak isterken şiddet görüyor" diye konuştu.

İktidarın binlerce insanı resmi ya da gayriresmi kendi gücü haleni getirmeye çalışarak, varlığının bekasını güvencelemek istediğini kaydeden Kaya, şöyle devam etti: "Kendilerine muhalif olanları da baskıyla, işkenceyle kendisiyle işbirliği yapmaya zorlaması çok çarpıcıdır. Siz sindiremediğiniz bir muhalifi işkenceyle işbirliği yapmaya zorluyorsunuz. Bu tükenmişliğin göstergesidir, bekalarının artık dibe vurduğunun göstergesidir. Hiç bir insanımız, arkadaşımız onların özgürlükten alıkoymak, yaşamına müdahale etmek, işkence etmek gibi tehdit ve şantajlarına zaten boyun eğmeyecektir. Ahmet Ayva arkadaşımızın uğradığı bu mağduriyetin, özgürlükten mahrum edilmesine derhal son verilerek bırakılmasını, özgür kalmasını bir kez daha talep ediyoruz."

BAHÇECİ: BU SALDIRILARA BİRLİKTE MÜCADELEYLE YANIT VERİYORUZ
ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, devrimciler olarak bu tür yöntemlere her dönem maruz kaldıklarını hatırlattı. Bahçeci, "Sokakta mücadeleyi büyüterek, hem tüm devrimci örgütlerle birlikte, devrimci bir duruş vererek karşılık veriyoruz. Devlet her sıkıştığında ve yönetemediğinde, krizin içinden çıkamadığında devrimcileri her susturmaya çalıştığında bu yöntemlerini arttırıyor" dedi.

Bahçeci, devrimciler ve sosyalistler olarak bu yöntemlere karşı geri adım atmayacaklarını ve mücadeleyi daha da yükselteceklerini vurguladı.

BULUT: MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da, gözaltı, tutuklama ve her türlü baskı politikasıyla muhaliflerin sindirilmeye çalışıldığını kaydetti. Bulut, "Siyaseten mücadele eden muhalifleri susturamazlar, onlar da bunun farkında olarak hareket ediyorlar. Ahmet Ayva da hepimiz gibi bu ülkenin muhalif alanında birlikte mücadele ettiğimiz, çıktığında da yine birlikte mücadele edeceğimiz arkadaşlarımızdan biri. Onlar böyle devam eder ama bizler de mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.