3 Ekim 2024 Perşembe

'Eğitimdeki eşitsizlikler pandemide daha da derinleşti'

MEB'in eğitim emekçilerinin evdeki emek süreci ve karşılaştıkları güçlükler hakkında çalışma yapmadan, öğretmenlere eğitim ve deneyleri dışında kalan işler vermeye çalıştığını kaydeden Eğitim-Sen, bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istedi.

Eğitim-Sen, öğretmenlerin görev tanımları dışındaki alanlarda çalıştırılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Eğitim ve bilim emekçilerinin evdeki emek süreci ve karşılaştığı güçlükler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çalışma yapmadığı kaydedilen açıklamada, bu görünmezlik algısıyla öğretmenlere eğitim ve deneylerinin dışında kalan işler vermek gibi uygulamaların yaşandığı kaydedildi.

Uzaktan eğitimdeki sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin bir an evvel giderilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "MEB, Covid-19 pandemisi sürecinde planlamalarını yapıp önceliklerini belirlerken, eğitim bütçesini hazırlarken ve bunları kamuoyuyla paylaşırken, öğrencilerimizin hepsinin eşit koşullarda eğitim gördüğü varsayımı ile hareket etmekten ya da böyle bir algı yaratma çabasından vazgeçmelidir. Öğrencilerimizin evdeki ve okuldaki koşullarının eşit olmadığı en çok pandemi günlerinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca Türkiye'de yaşanan işsizlik okyanusunda eğitimin sonuçlarının da eşit olmayacağı bilinmektedir" denildi.

'EŞİTSİZ KOŞULLARDA ÖĞRENCİLERİN YAŞAMINI BELİRLEYEN SINAVLAR KORKU YARATIR'
Bu durumun pandemi sürecinde içine girilen ekonomik çıkmazla iyice derinleştiği ifade edilen açıklamada, merkezi standart sınavların aşamalı biçimde ortadan kaldırılması istendi. Pandemide derinleşen eşitsizlikler ortadayken ve salgının yayılımının arttığı bu dönemde sınav yapılmamasının altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte yapılacak olan telafi eğitimlerinden sonraki ölçme değerlendirmeler birinci yarıyla yansıtılmalıdır. Bu eşitsiz koşullarda öğrencilerin yaşamını belirleyen sınavların, eğitimin diğer yönleriyle birlikte düşünüldüğünde ne denli stres, kaygı ve korku yarattığını düşünmek hepimizin olduğu kadar MEB'in de görevidir.

"Dünyanın birçok ülkesinde, merkezi standart sınavlarının azaltıldığı birçok eğitim modelinin var olduğunu anımsayarak, salgın koşullarında eğitim üzerine daha çok düşünülmeli ve öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini daha fazla açığa çıkaracak olan 'sınavsız eğitim modelleri' için harekete geçilmelidir. Öğrencilerin içsel güdümlenmelerine ve somut üretimlerine daha çok özen gösteren, daha dayanışmacı, geliştirici, aynılaştırmayan öğrencilerin güç ve yetilerinin açığa çıkmasın için eşit ve denk eğitim koşulları sağlayan, tüm öğrenciler için sonuçlarda eşitlik fikrini işleyen eğitim stratejileri üzerinde durmak zorundayız. MEB, tüm eğitim bileşenlerinin ve bu alanda örgütlü tüm demokratik kitle örgütlerinin düşüncelerini ve önerilerini dikkate alarak söz, karar ve irade yetkilerini okul, ilçe il milli eğitim düzeyleriyle paylaşarak ortak akıl ve duygu üretimi çağrılarına kulak tıkamamalıdır.

'EĞİTİM MÜCADELESİNİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
"Çocuklarımızın ve gençlerimizin sahip olduğu tüm yeti ve güçlerini kavramalarına ve geliştirmelerine yardımcı olarak bilgi, beceri ve duygu zenginliğini ortak geleceğimize taşımak hepimizin görevidir. Eğitim-Sen bu görevinin farkında olarak kamusal, parasız, bilimsel, laik, demokratik, anadilinde ve ulaşılabilir eğitim mücadelesini yükseltmeye devam edecektir."