Eğitim-Sen'den 'okul-cami-mescit' eşleştirmesine tepki
Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ilçelerdeki tüm okulları camilerle eşleştirerek imam, vaiz görevlendirmesine eğitim emekçileri tepki gösterdi. Eğitim-Sen, 'okul-cami-mescit' eşleştirmesi ve Diyanet personeli görevlendirmesiyle nasıl bir eğitsel fayda sağlamayı düşünüldüğünü sordu.
Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube, 'Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum (ÇEDES)' uygulaması kapsamında İstanbul Bahçelievler'de tüm okulların camilerle eşleştirilip, imam ve müezzin görevlendirilmesine tepki gösterdi. Bakırköy'de bulunan Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube binasında düzenlenen açıklamada, "Dini merkezine alan ÇEDES, laik-bilimsel eğitim anlayışına ve pedagoji bilimine bütünüyle aykırıdır" denildi.
'LAİK EĞİTİM HEDEFTE'
Şube Başkanı Barış Uluocak yaptığı açıklamada, siyasi iktidar eliyle eğitimin ve toplumsal yaşamın dini kurallara göre biçimlendirilmesine yönelik uygulamaların eğitimin tüm kademelerine yayıldığını söyledi. Zorunlu seçmeli din dersi dayatması, cemaat ve tarikatlarla yapılan protokollerle, açık ve örtülü müfredatla, Diyanet'in bitmek bilmeyen projeleriyle okullarda her kademede hızını giderek artıran bir dinselleştirme kuşatması yaşandığına işaret eden Uluocak, "Bugüne kadar eğitim alanında Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda işbirliği protokolü imzalandı. Geçtiğimiz yıllar içinde okullarda hayata geçirilen ortak projeler üzerinden eğitimin dinselleşme süreci hızlanırken, doğrudan laik eğitimi hedef alan uygulamalar adım adım hayata geçirildi" dedi.
OKUL-CAMİ EŞLEŞTİRMESİ
Bütün bu dinselleştirme hamlelerinin son dönemde ÇEDES uygulamasıyla hayata geçirilmeye başlandığını kaydeden Uluocak, "ÇEDES'le şubemizin örgütlenme alanında bulunan Bahçelievler'de bir süredir okullarda çeşitli faaliyetler yürütülmekte, Diyanet personeli okullarda çeşitli etkinliklere katılmaktadır. Son olarak Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullara göndermiş olduğu 3 Nisan 2024 tarihli yazı ile ÇEDES projesi kapsamında 'okul cami eşleştirmesi' yapıldığını ve bu doğrultuda okul ve camilerde imam-hatip, müezzin kayyum ve diğer görevlilerin çalışmalar yapacağını bildirmiştir" dedi.
'OKUL-CAMİ-MESCİT EŞLEŞTİRMESİNDEN NASIL BİR EĞİTSEL FAYDA SAĞLANABİLİR'
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısında Bahçelievler'deki 84 okula diyanet personeli görevlendirildiği ve okullarla mescit-cami eşleştirmesi yapıldığını dile getiren Uluocak, "Buradan Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne soruyoruz 'okul-cami-mescit' eşleştirmesi ve diyanet personeli görevlendirmesiyle nasıl bir eğitsel fayda sağlamayı düşünüyorsunuz? Pedagojik donanımları şüpheli bu personelin öğrencilerle etkinlikler yapmasının yaratacağı problemlerin farkında mısınız?" diye sordu.
Uluocak, Anayasa dahil eğitimle ilgili tüm yasalara da aykırı olan bu protokolü ve görevlendirmeleri kabul etmeyeceklerini vurguladı, "Dini değerleri merkeze alan ÇEDES, laik-bilimsel eğitim anlayışına ve pedagoji bilimine aykırıdır" dedi.