2 Ekim 2024 Çarşamba

Eğitim-Sen: EBA'da sorun yaşanacağı zaten bilinen bir durumdu

2020-2021 eğitim-öğretim yılının ilk gününde EBA yoğunluk nedeniyle çöktü. Eğitim-Sen, EBA'ya giriş probleminin yaşanmasının zaten beklenen bir durum olduğunu belirtti, MEB'in yeterli çalışma yapmadığına dikkat çekti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), yoğun tartışmalar arasında başlayan 2020-2021 eğitim öğretim yılı ve EBA'nın daha ilk günden çökmesine ilişkin açıklama yaptı. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, çocuk işçiliğini, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konuları temel bir sorun alanı olarak kabul etmediği için adım atmadığına dikkat çeken Eğitim-Sen, "Ancak tüm öğrencilerimizin eğitim hakkından eşit yararlanabilmesi için mutlaka adım atılması gerekmektedir. Eğitim-Sen bu konuda tüm il ve ilçelerde önümüzdeki dönemde mücadeleyi yükseltme kararlılığındadır" dedi. 

Yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin bir çoğunun uzaktan eğitim ile başladığı hatırlatılan açıklamada, Mart ayından beri yaşanan süreçten beri, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmediği, EBA'nın teknik altyapısı güçlendirilmediği, uzaktan eğitime erişim sorununun çözülmediği belirtildi. 

'EBA'YA GİRİŞ PROBLEMİ YAŞANACAĞI BİLİNEN BİR DURUMDU'
Bugün EBA'ya girişin yapılamadığını ve okul yöneticilerinin, öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirdikleri ifade edilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi: "Uzaktan eğitim başladığında EBA'ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durumdu. EBA'da yaşanan yoğunluk beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun değildir. Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında bu yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB'in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması oldukça manidardır. MEB hızla soruna müdahale etmeli ve çözüm üretmelidir."

Eğitim-Sen, eğitim emekçilerine şu önerilerde bulundu: 

"-Yaşadıkları sorunları yazılı hale getirmeli, mümkünse tutanak altına almalı ve okul yönetimlerine bildirmelidir.

-Okul yönetimlerinden yaşanan sorunları yazılı olarak MEB'e iletmelerini istemelidir.

-Okul yönetimlerinden ve il/ilçe eğitim yöneticilerinden öğretmenlere lisanslı çevrimiçi platformlar sağlamasını istemelidir.

-Yapılan her dersin linkini kayıt altında tutmalıdır."

'ÖĞRETMENLERİN EMEKLERİNDEN TASARRUF EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'
Öğretmenlerin ek dersleri ile ilgili tartışmanın sonlanması için MEB'in açıklayıcı bir yazıyı illere mutlaka göndermesi gerektiğini vurgulayan Eğitim-Sen, öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti. Eğitim-Sen, "Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir."