2 Ekim 2024 Çarşamba

Eğitim-Sen: Barışı savunan Rus akademisyenlerin yanındayız

Eğitim-Sen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısına karşı savaşı sonlandırma çağrısı yapan Rus bilim insanı, akademisyen ve sanatçılara yönelik baskılara tepki gösterdi. Bildiri yayınlayan akademisyenlerin yanında olduklarını duyurdu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) yazılı açıklama yaparak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısına karşı bir bildiri yayınladıkları için baskıya maruz kalan 2000'den fazla Rus bilim insanı, akademisyen, sanatçı ve yazarla dayanışma çağrısı yaptı.

Açıklamada, egemenlerin emperyalist arzularla, hegemonya kurma telaşıyla ve iktidarını güçlendirmek amacıyla yürüttüğü savaş politikaları sonucu dünyanın her yerinde insanlığın büyük acılar ve ağır bir yoksulluk yaşadığı belirtildi. Egemenleri rahatsız etme pahasına "savaşa hayır" demenin ağır bir sorumluluk olduğu kaydedilen açıklamada, Rusya'da bu sorumluluğu göğüsleyerek barışı savunan akademisyenlerle dayanışmanın önemi dile getirildi. Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısını derhal durdurmasını isteyen Rusya'daki bilim insanlarının onurlu duruşu sahiplenilerek, Rus devletinin bildiriyi imzalayan akademisyenlere yönelik baskıcı tutumuna tepki gösterildi.

'SAVAŞA KARŞI BARIŞI SAVUNMAK İLKESEL BİR DURUŞTUR'
Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde Rus bilim insanları ve aydınlarına yönelik işten çıkarma ve linç kampanyalarına da tepki gösterilen açıklamada, emperyalistler arası savaş politikalarının faturasının bilim insanlarına, emekçilere, halklara ödetilme girişimlerine karşı dayanışmayla mücadele edecekleri belirtildi. Savaşa karşı barış talepli ilkesel duruşun, barış konusunda ikiyüzlü tavırlara bürünenlerin ifşa ettiği kaydedilen açıklamada, NATO, ABD, AB ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye'nin de ikiyüzlülük tutumuna işaret edildi.

TÜRK DEVLETİNİN İKİYÜZLÜ TUTUMU
2016 yılında "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyenlerin ihraç edildiğini, haklarında dava açıldığını, gözaltına alındığını, tutuklandığını, hedef gösterilerek linç ve nefret kampanyasına maruz bırakıldığı hatırlatılan açıklamada, bu tasfiye ve linç kampanyasını örgütleyen siyasi iktidar ve işbirlikçilerinin şimdi Ukrayna için sahte barış çağrıları yaptığına dikkat çekildi, barışın egemenlerin değil ezilen ve emekçi halkların ortak mücadelesiyle inşa edileceği vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "AB, ABD ve NATO'nun yayılmacı ve savaşı kışkırtan politikalarının karşısında olduğumuz gibi Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin de karşısında olduğumuzu ve bir an önce bu savaşa son verilmesini istiyoruz. Genel olarak dünyada, daha özel olarak bilim ve teknolojide son bin yıldır daha taşıyıcı olmuş Batı'da da bilim insanlarının savaşa karşı ortak tavır sergilemesi gerektiğini düşünüyor, bu kanlı savaşı başlatan, sürdüren ve sürmesinden nemalanan hiçbir güce yedeklenmeyen uluslararası barış çağrısının oluşması konusunda akademik çevrelerden ciddi bir ses yükselmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu vurguluyoruz."