2 Ekim 2024 Çarşamba

Eğitim İzleme Kurulları oluşturuluyor

Eğitim Sen'in çağrısıyla eğitim alanında yaşanan ve salgın sürecinde kriz haline gelen sorunlarla ilgili olarak bir araya gelen çok sayıda kurum, "Eğitim İzleme Kurulları"nı oluşturma kararı aldı.

KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) bir çağrısıyla Mülkiyeliler Birliği'nde bir araya gelen kurumlar ve parti temsilcileri, pandemi döneminde eğitimin sorunlarını takip etmek amacıyla "Eğitim İzleme Kurulları"nı oluşturma kararı aldı.

Yapılan değerlendirmeler ve tartışmalar sonucunda, eğitim alanında yaşanan eşitsizlikleri ve sorunların kayıt altına alınması, siyasi iktidarın eğitim alanında yürüttüğü faaliyetlerin izlenmesi ve yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi ihtiyacı ortaya konuldu. 

Toplantı sonrası "Eğitimde eşitlik ve haklarımız için bir aradayız" başlığıyla bir açıklama yayımlandı.

"Salgınla birlikte dünya genelinde 463 milyon öğrencinin eğitime erişimi tamamen kesildi. Salgın yaşanan eşitsizlikleri ve mağduriyetleri derinleştirdi ve en önemlisi görünür hale getirdi" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle devam etti:

"Salgının öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin yaşamı üzerindeki yıkıcı etkisi her geçen gün artıyor. Özelde ve kamuda çalışan milyonlarca eğitim ve bilim emekçisi ya işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya ya da işlerini kaybetmemek için düşük ücretlerle, uzun süreler ve güvencesiz şekilde çalışmak zorunda kalıyor. Artık salgın, hem öğrenciler hem de eğitim ve bilim emekçileri için bir eğitim krizine dönüşmüş durumda."

'SORUN YAŞAYANLARIN SESİ OLACAĞIZ'
Eğitim alanındaki sorunların yığıldığına ve bu durumda sessiz kalamayacaklarını belirten toplantı bileşenleri "Biz aşağıda imzası bulunan kurumlar eğitim alanında yaşanan tüm bu sorunlara ve eşitsizliklere karşı yan yana geldik. Biz öğrencilerimizin eşit eğitim hakkı için ellerimizi birleştirmeye karar verdik. Tek bir öğrencinin dahi geride kalmaması için kol kola girdik. Eğitim emekçilerini savunmanın, halkı ve geleceği savunmak olduğundan hareketle öğretmenlerimiz, eğitim ve bilim emekçileri için seslerimizi birleştirdik" ifadelerini kullandı. 

Kurulması kararlaştırılan Eğitim İzleme Kurulları'nın misyonu ise şöyle tanımlandı:

"En kısa sürede illerde ve ilçelerde kurulacak 'Eğitim İzleme Kurulları' ile eğitim alanında yaşanan tüm eşitsizlikleri, sorunları ve mağduriyetleri kayıt altına alacağız. Kayıt altına aldığımız sorunların, nedenlerini ve sonuçlarını anlamaya çalışacağız. Çıkardığımız sonuçlar ve geliştirdiğimiz önerilerle yaşanan tüm sorunlara çözüm üretmeye çalışacağız. Sorunları çözmesi gereken tüm kamu kurumlarının görev ve sorumluklarını yerine getirmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Kısacası eğitim alanında sorun yaşayan tüm kesimlerin sesi olup, yanı başlarında olacağız."

Toplantıya Eğitim Sen, KESK, SES, TTB, Halkevleri, Veli-Der, Öv-Der, Eğit-Der, YKKED, İHD, Mülkiyeliler Birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ABF, Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği, HDP, Sol Parti, Emek Partisi, ESP katıldı.