19 Eylül 2024 Perşembe

Ege bölgesinde kadına yönelik 8 ayda 163 hak ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi'nin açıkladığı "8 Aylık Kadın Hak İhlalleri Raporu"na göre, kadın ve çocuğa yönelik toplamda 163 hak ihlali yaşandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi "8 Aylık Kadın Hak İhlalleri Raporu"nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
 
Toplantıya İHD Kadın ve Çocuk Komisyonu üyeleri Cemile Karakaya Şirin Ulusoy, Ayşenur Kizaroğlu ve Zana Tolunay Yaman katılırken, açıklamayı Kadın Komisyon üyesi ve İHD İzmir Şube Yönetimi'nden Cemile Karakaya okudu.
 
Tarih boyunca erkeğin ve devletin kadına yaşattığının şiddet ve sömürü olduğunu belirten Karakaya, buna karşı mücadelelerini sürdürdüklerini ve vazgeçmediklerini söyledi. Karakaya, 1 Ağustos 2014'te İstanbul Sözleşmesi olarak anılan kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesine rağmen, Türkiye'de kadına yönelik hak ihlallerine ilişkin yasal düzenlemelerin yerine getirilmediğini kaydetti.
 
KADIN CİNAYETLERİ HIZ KESMİYOR
 
Kadının maruz bırakıldığı şiddet karşısında, şiddet uygulayanın cezasızlığında, sözleşme gereği sorumlunun devlet olacağının söylendiğini hatırlatan Karakaya, "Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra, kadın cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiğini ve yargıya intikal etmeyen birçok cinsel taciz, cinsel istismar ve tecavüz olaylarının olduğunu görüyoruz. Kadına yönelik şiddet olaylarında şiddeti uygulayana indirim uygulandığı ve çocuk mağdurlara yönelik hiçbir önlem alınmadığını da biliyoruz" dedi.
 
İHD'nin verilerine göre hapishanelerde 402'si ağır olmak üzere 1154 hasta tutsak bulunduğunun altını çizen Karakaya, "Hala Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Sise Bingöl tek başına yaşam ihtiyaçlarını karşılayamadığı halde tahliye edilmiyor. Ayrıca savaş mağduru sığınmacı kadınların da sınır dışı edilen kadınların da akıbetleri konusunda nasıl bir çalışma yapıldığı bilinmemektedir" diye konuştu.
 
Her türlü şiddetle mücadele konusunda taraf devletlere belli standartlar getiren ve sorumluluklar yükleyen İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesinden sonra kadına ve çocuğa yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Karakaya, Ege Bölgesi'ndeki son sekiz aylık bilançoyu açıkladı.
 
8 AYLIK BİLANÇO
 
Ege Bölgesi'ndeki son sekiz aylık bilanço şu şekilde:
 
-Kadınlarda, yaralama 21, cinsel taciz 3, tecavüz 4, darp 13, taciz 10, katletme 36, hakaret 2, zorla fuhuş 2, kayıp 1, tehdit 5 ve zihinsel engelli kadına taciz 1.  Toplamda ise kadına yönelik hak ihlalleri 98. 
 
-Çocuklarda ise darp 6, taciz 41, ölüm 1, çocuk yaşta evlendirilme 1, cinsel istismar 5, cinsel taciz 4, tecavüz 1, katletme 1 ve zihinsel engelli çocuğa taciz 5. Bu sayı toplamda ise 65." 
 
Karakaya son olarak taleplerini, "Cezasızlık kaldırılmalı, Uluslararası sözleşmelere uyulmalı ve iyi hal nedeniyle cezalarda indirim yapılmaması gerekli" sözleriyle dile getirdi.