20 Eylül 2024 Cuma

Efemçukuru'nda açıklama: Eldorado defol

Eldorado Gold ve tüm maden şirketlerinin suyu, toprağı, havayı ve insanları zehirlediğini kaydeden ekolojistler, "Bu yüzden Eldorado'yu kovmak, bölgeye verdiği zararı onarıp yeniden canlandırmak ve madencilikten uzak, insanları ve doğayı kârın üstünde tutan bir yön çizmek için mücadele ediyoruz" dedi. 

Türkiye ve Yunanistan'da altın madeni işletmeleri bulunan Eldorado Maden Şirketi, İzmir'in suyunu kirletiyor. Türkiye'de iki altın madeni bulunan şirketin Uşak Kışladağ'daki işletmesinde meydana gelen 2006 yılındaki siyanür sızıntısı nedeniyle bin 500 kişi zehirlendi. Toprağı ve suyu zehirleyen Eldorado Maden şirketine karşı Efemçukuru bölgesindeki altın madeninde Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile İklim Adaleti Koalisyonu, açıklama yaptı.

"İzmir'in su hakkı madenden önceliklidir", "Altına hayır yaşama evet" ve "Eldorado evine dön" pankartlarının açıldığı açıklamada, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganı atıldı. Açıklamaya siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. EGEÇEP Eş Sözcüsü Baha Okar, Eldorado Gold'un Türkiye'de 2 altın madeni bulunduğunu aktardı. Uşak Kışladağ'da 2006'da yılında siyanür sızıntısı nedeniyle bin 500 kişinin zehirlendiğini aktaran Okar, "Ancak kan örnekleri çalındığı için bunu kanıtlayamadık. Nedense bu çok uluslu şirketlerin diğer suçlarını da kanıtlayamıyoruz, Çünkü yasalardan muaf tutuluyorlar. Ancak Türkiye'de altına verilen değerin, insan ve hayvan hayatından, karbon emisyonlarından, kültürel değerlerden, insanların geçim ekonomisinden daha fazla olduğunu, altın uğruna bunların hiçe sayıldığını biliyoruz" dedi.

Efemçukuru altın madeninin İzmir'in su kaynaklarının yanı başında olduğunu söyleyen Okar, "Maden İzmir'in içme suyunun yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan Tahtalı Barajının koruma alanı sınırında. Yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı'na su sağlayacak derelerin ise mutlak koruma alanı içinde yer alıyor. Bu yüzden şimdiye dek Çamlı Barajı yapılamadı. İzmir'in suyu, Marmara Gölü'nü kurutmak pahasına Manisa'dan ve Gördes'ten getirildi. İzmirli bu yüzden Türkiye'nin en pahalı suyunu tüketmeye mahkum bırakıldı" ifadelerini kullandı. 

Madencilik faaliyetlerinin yapıldığı bütün alanların risk altında olduğunun altını çizen Okar, "Ege'nin toprağı ve insanları buranın zenginliğidir. Eldorado her ikisini de yok ediyor. Bu yüzden Eldorado'yu kovmak, bölgeye verdiği zararı onarıp yeniden canlandırmak ve madencilikten uzak, insanları ve doğayı kârın üstünde tutan bir yön çizmek için mücadele ediyoruz. Bizler Eldorado Gold'a ve tüm diğer maden şirketlerine karşıyız" diye konuştu.

Ardından konuşan ekolojistler ise, madenlerin insan sağlığını tehlikeye attığına dikkat çekti.